Dansk mediabureau-direktør: Vi er amatører men stærkt på vej

Peter Engholm
25@mail.dk

Mediabureauer dræber kreativiteten, mener Google-chef. Reklamebureauernes egen krise har givet os en åbning, lyder det fra dansk side.

Patrick Collister, Googles relativt nytiltrådte Head of Design, har 25 års erfaring som kreativ direktør på bureauer, og ser gerne én ting ændret: At mediabureauerne lader være med at gi’ den som kreative, når de nu engang er så dårlige til det. Offensiven dræber kreativiteten, lyder det i en klumme, som Bureaubiz omtaler her.

Collister er særligt ude efter Mindshare, fordi han var på O&M, da WPPs topchef, Martin Sorrell, fjernede bureauets mediadel og gjorde det til Mindshare.

Og i Danmark er Mindshares adm. direktør, Martin Ove Rasmussen, enig i udgangspunktet:

”Mediabureauerne er ekstremt opportunistiske. De er forretningsorienterede og tæt på kunden, og reagerer hurtigt på en efterspørgsel. Og ja: Mediabureauerne er rykket ind på det kreative felt, men at give os skylden for den kreative krise er for hårdt. Det var reklamebureauernes kreative krise, der har gjort, at mediabureauer – og andre bureauer – har kunnet komme til og få lov til at levere kreative ydelser,” siger Martin Rasmussen.

Men I er ikke specielt gode til det, mener Collister – og henviser bl.a. til Media Lions i Cannes …

”Det er rigtigt. Åbningen har været det taktiske og salgsorienterede – 20 varianter af et banner er ikke en opgave for højt besungne kreative og vinder ikke i Cannes. Det er her, vi er begyndt,” siger Martin Rasmussen.

Han tilføjer:

”Vi er amatører på det kreative felt. Men fordi mediabureauer er marginaliserede, så er vi erfarne i at bevæge os hurtigt fra amatører til professionelle. Det kræver kompetencer, og dem har vi investeret i inden for analyse, social og search. Og her i Danmark har Mindshare haft succes med at levere kreative ydelser, og vi har investeret i kompetencer med købet af Wasabi.”

Når I nu ikke har tænkt at stoppe med kreativiteten, som Collister foreslår, så er der kun én mulighed tilbage – at genopfinde fullservice-bureauet …

”Ja og nej – vi vender ikke tilbage til fullservice-bureauet, som vi kendte for 15 år siden. For forbruger- og medieadfærd har ændret sig fuldstændigt. Desuden var der dengang et kaste-system med de klassisk kreative øverst, og længst nede – længere nede end rentegnere og økonomi-folk – fandt vi medie- og analyse-folkene. Og der kommer nu engang ikke meget integreret kommunikation ud af dén hakkeorden,” siger Martin Rasmussen og tilføjer:

”Fullservice-bureauets to hjernehalvdele, distribution og indhold, blev skåret fra hinanden. Nu mødes disse klassiske dyder igen – i de rette samarbejder, med de rette kompetencer.”