Som ansat i kommunikationsverdenen er det ikke en rar nyhed, Børsen i dag bringer som en af sine tophistorier. Det er en analyse blandt de absolutte topchefer i de største danske virksomheder, og de er pessimistiske for fremtiden, og markedsføring er ikke et af de værktøjer, der rangerer højt i forhold til kriseledelse.
“Topchefer gør klar til ny omgang kriseledelse”, lyder overskriften, men når man kigger på de værktøjer, som topcheferne vil bringe i anvendelse, så ligger Ekstern kommunikation langt nede på listen.
Analysen kommer fra headhunter-virksomheden Odgers Berndtson, der to gange om året spørger enten CEO’en eller formanden i de 110 største danske virksomheder om forskellige emner. 46 pct. har svaret denne gang.
Det kan godt være, at den nye regering taler om kick-start og ansvarlighed i finansloven – men topcheferne kan ikke få øje på ret meget godt, og halvdelen af dem tror, at vi er på vej mod et såkaldt dobbeltdip – d.v.s. en ny recession lige efter den seneste.
Først i 2013 tror de på positive vækstrater – og for en fremtrædende erhvervsmand som Fritz Schur er det en overraskende positiv holdning, fortæller han til Børsen.
Kigger man dybere ned i tallene, så bliver analysen foruroligende for bureauverdenen.
Den gode nyhed for medarbejdere i virksomhederne er, at topcheferne ikke ser personalereduktioner som et vigtigt værktøj – fokus er i stedet på effektiviseringer og omkostningsstyring.
Som nævnt ligger Ekstern kommunikation heller ikke højt på listen, og Odgers Berndtson har desuden spurgt ind til, hvilke områder, topcheferne nedprioriterer lige nu. Her kommer Branding ind på en 3. plads. Lidt over 20 pct. siger, de vil nedprioritere brandingen.
Nogenlunde det samme antal nedprioriterer Outsourcing, men det er på brugen af konsulenter i bred forstand, at der virkelig bliver skåret i øjeblikket. Over 60 pct. siger, at de nedprioriterer brugen af konsulenter.
Det har ofte været sagt, at virksomhederne bliver mere taktisk orienterede i krisetider, og analysen synes at bekræfte denne tendens. Mens en del vil skære på branding, så vil kun ganske få procent nedprioritere “Afsætning og salg”.
Til gengæld scorer innovation højt som kriseværktøj, og der er således heller ikke mange, der vil nedprioritere innovation – så det kan måske så være en god nyhed for design-delen af bureauverdenen.