Danskerne siger, de vil betale for ansvarlighed – bare ikke for meget

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Samtidig viser analyse, at danskerne er blandt de mindst brandloyale i international sammenhæng.

Første gang jeg hørte om den politiske forbruger i relation til markedsføring var i slutningen af 80’erne, hvor det blev fremført, at det var en størrelse, virksomhederne skulle lære at pejle efter.

Så skulle man tro, at det i dag var et veletableret fænomen – men der er som sagt langt fra holdning til handling, og derfor kan det holdningsprægede forbrug stadig forekomme at være en lidt luftig størrelse.

Det understreges i en ny analyse fra Nielsen, som på basis af 30.000 interviews har undersøgt forbrugernes syn på dagligvare-udbydernes sociale ansvar.

Budskabet er, at halvdelen af europæerne siger, at de er parat til at betale ekstra for produkter og services fra firmaer, der er dedikeret til at have en positive indvirkning på miljø og sociale forhold.

I Danmark er tallet 42 pct., og det er et bemærkelsesværdigt hop fra 28 pct. for et år siden (1. kvartal 2015 mod 1. kvartal 2014).

Men som Nielsen anfører – når man kratter lidt i overfladen, så er der nogle forbehold på tallene.

Når man spørger danskerne til, hvad der er de fem vigtigste parametre, når de køber ind, så lyder svarene således:

  1. Varen giver god værdi for pengene: 62%
  2. Varens kvalitet er høj: 51%
  3. Varen var på tilbud: 42%
  4. Varen er fra en producent/brand, som jeg har tillid til: 40%
  5. Varen er lavet af friske, naturlige og/eller økologiske ingredienser: 38%

Til sammenligning handler kun hver fjerde (26 pct.) produkter og services ud fra selskabets miljømæssige profil, mens kun hver femte (21 pct.) har fokus på virksomhedernes sociale profil.

Et andet tal, der stikker i øjnene, er punkt 4. 40 pct. af danskerne lægger vægt på, at varen er fra et brand, man har tillid til – det er markant lavere end det internationale niveau. Her topper det spørgsmål med 62 pct.

“Danskerne er generelt mindre brandloyale. Det kan vi både se når vi spørger danskerne, og når vi analyserer på vores data, som viser at brand nummer 2, 3 og 4 har en større andel af salget i Danmark sammenlignet med Europa. Vi ser det også inden for valg af dagligvarebutik, hvor danskerne er blandt dem i Europa der handler i flest forskellige butikker,” siger Senior Client Executive, Rasmus H. Sarauw-Nielsen, og fortsætter:

“Det hele er et udtryk for den hårde konkurrence på pris, som eksisterer mellem både leverandørerne og mellem kæderne. Vinderne i det her spil er dem som gennem innovationer formår at udvikle deres produkt eller brand og differentiere sig på parametre, som ikke er nemme at kopiere af konkurrenterne og som skaber værdi og er vigtige for kunden.”