Nordea krævede hold med både bredde og dybde op til bureaukonkurrencen i sidste forår. Nærmest ved en tilfældighed fandt DDB og Creuna sammen, og det er gået godt – ikke blot vandt konstellationen konkurrencen, men de to bureauer har også kunnet se så indlysende fordele ved samarbejdet, at man nu vil brede det ud til andre kunder.
Operationelt har der i Nordea-tilfældet været tale om en nærmest fælles enhed, understreger parterne, og på det strategiske plan er der også blevet knyttet bånd.
“Det er et markedsdrevet samarbejde, baseret på de erfaringer, vi har gjort de seneste 10-12 måneder. Vi er blevet bevidste om – og har demonstreret – hvad vi kan sammen, og har på den baggrund identificeret den type kunde, vi kan skabe værdi for. Og DDB og Creuna kommer til at gå ind i flere andre pitches, når det giver mening,” siger Johnny Henriksen, adm. direktør i DDB Danmark.
Når et initiativ har båret frugt, kan man nogle gange undre sig over, at man ikke havde gjort det noget før. Men tiden har – i dette tilfælde – ikke været moden før nu.
“For 2-3 år siden ville det ikke have kunnet lade sig gøre, bl.a. fordi branchen dengang stadig så det som en kamp mellem klassiske bureauer og digitale bureauer. Men DDB har rykket sig, og det har vi også i Creuna. Nu består øvelsen i at integrere kompetencerne,” siger Thomas Vejlemand, adm. direktør i Creuna.
Lydhørhed over for den anden part – samt forståelse for dennes kompetencer – er en del af processen, og når den er på plads, kan man oven i købet forbedre sine egne kompetencer.
“Samarbejdet med Creuna er ikke et stafetløb. Vi starter ved et fælles udgangspunkt. Og med Creuna som makker har jeg friheden til ikke at tænke i kompleks teknik, men kan koncentrere mig om fortsat at transformere organisationen, så den evner at tænke digitalt i forhold til vores kernekompetencer, som er forbrugerforståelse, branding og kreativitet,” siger Johnny Henriksen.
Han påpeger, at der, hvor et DDB-Creuna samarbejde kan være interesant, er for de kunder, hvor den digitale dimension er tæt på den centrale del af deres forretning. Her kan to bureauer ikke blot komme med tanken, men også vise, hvordan den kan folde sig ud – og lade sig gøre.
Creuna har rykket sig fra at være et klassisk webbureau til i dag at være et fullservice digitalbureau, der rummer en omfattende strategisk-kreativ afdeling med 25 medarbejdere. Men det er ikke kun kompetencer, der skal komplementere hinanden i de to bureauer, det er også størrelsen, der skal matche, understreger Thomas Vejlemand.
Samtidig skal man også være stor på et andet felt.
“Vores kunder er ikke kun på det danske marked. Nordea er nordisk, og andre igen har et globalt vue. Og med disse kunder, der har et stort udsyn, nytter det ikke, hvis bureauerne sidder indbyrdes og tæller timer – det bliver hurtigt for småt,” siger Thomas Vejlemand.
De to bureauer har ikke kun været bevidst om kompetencerne hos sig selv og den anden, men også om at få bygget bro mellem dem. Og resultatet har været lidt overraskende.
“Typisk vil man som bureau opleve, at det er lettest at få kunden til at rykke på den kommunikative og kreative del. Men DDB-Creuna samarbejdet har vist sig så stærkt, at kunden især er rykket på forretningsdelen,” siger Johnny Henriksen.