Den altoverskyggende trend for 2012: Uforudsigelighed

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Udsigterne er ikke umiddelbart positive, og markedet er nervøst. Men der er også ting, der trækker den modsatte vej.

Bureauerne har noget at lave. De ved bare ikke, om de også har det om en måned.

Skal Bureaubiz lægge et tværsnit hen over hvordan tiderne opleves i bureaubranchen, så bliver det noget i den retning. Hvis kunderne allerede for flere år siden begyndte at blive mere og mere projektorienterede, så er de det ikke mindre nu.

Der er kommet adskillige trends-målinger allerede, der viser dæmpede forventninger, og de stemmer meget godt overens med den almindelige oplevelse af, at vi lever i meget usikre økonomiske tider.

Men nogen nedsmeltning som i 2008 er der nok ikke udsigt til, og der er da også forhold, der vil trække den anden vej.

På det danske marked er det først og fremmest det liberaliserede spillemarked, hvor formentlig 44 nye konkurrenter til Danske Spil vil kaste sig ind i kampen fra nytår. Men også sommerens to store sportsbegivenheder – EM i fodbold og OL i London – vil kaste noget aktivitet af sig – i hvert fald hos medierne.

Så på den ene side er Danmark måske op vej ind i en ny recession, den europæiske gældskrise har lagt sin klamme hånd på det økonomiske klima og forbrugerne er tilbageholdende.

På den anden side foregår der ting, der trækker den anden vej.

Det er derfor OMDs adm. dir., Thomas Bertelsen mest af alt bruger ordet uforudsigelighed.

Han vil af gode grunde ikke udtale sig om, hvordan situationen er på reklamebureauer- men han vil godt tolke på markedets udvikling generelt ud fra de oplevelser han har som chef for et af landets største mediabureauer og formand for mediabureau-udvalget i DRRB.

“2011 ender med en ganske fornuftig vækst – men det er en vækst mere på trods end på grund af det økonomiske klima. Budgetterne er der fortsat, men der er heller ingen tvivl om, at alle kan se, hvad der foregår, og det vil præge forhandlingerne om årsaftaler,” siger Thomas Bertelsen og fortsætter:

“TV 2 har meldt ud med nogle priser, der er præget af en vis tilbageholdenhed på trods af, at vi har oplevet udsolgt i mange perioder. Samtidig ser tv-seningen ud til at flade ud, og det kan lægge yderligere pres på tv-stationernes leveringsevne og derfor indirekte på annoncørerne. Endelig bliver TV 2 betalingskanal, og det kaster yderligere uvished ind i markedet. Læg hertil et helt nyt marked for spiludbydere. Så snakker vi ikke bare om risiko for udsolgt på tv – også digitale medier kan få problemer med at levere.”

“Det skaber en situation for annoncørerne, hvor de skal fungere i et meget nervøst marked, hvor man på den ene side ikke er interesseret i at binde sig til for meget, hvis økonomien udvikler sig endnu mere ugunstigt. På den anden side skal man også prøve at sikre sig, hvis budgetterne trods alt er der, og man har brug for komme ud med sine budskaber. For mig er det uforudsigelighed, der bliver den bedste beskrivelse.”

Når det gælder mediabureauernes situation, er Thomas Bertelsen ganske fortrøstningsfuld.

“Der kan være en usikkerhed knyttet til vores mediehåndteringsforretning. Til gengæld er efterspørgslen efter andre kompetencer fortsat god. Med det økonomiske klima, annoncørerne skal operere i, er der betydelig interesse for at få indsigt og på at følge op på indsatserne. Hvad har virket og hvad har ikke virket,” siger Thomas Bertelsen.

Uforudsigelighed er også et ord, der rammer holdningen hos Envision-direktør og DRRB-formand, Mona Juul, ind.

“Man kan ikke se ret langt frem i tiden, som det er i øjeblikket. På den anden side, så er jeg i tvivl om det er så meget værre end tidligere,” siger Mona Juul og fortsætter:

“Jeg tror, vi skal lade være med at tale om, hvordan det har været engang. Det vi oplever nu, er ikke noget der stopper og vi så vender tilbage til, hvordan det har været engang. Vi skal indstille os på ændrede vilkår og så tune vores forretninger til at kunne håndtere den virkelighed.”