Design-konkurrence: Vindere vil forbedre verden

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Index:Award har udpeget vinderne, og de handler næsten alle om projekter, der kan forbedre levevilkår i den tredje verden. Det danske islæt finder man i et elbils-projekt.

Forestil dig en reklamekonkurrence, hvor vinderlisten næsten udelukkende består af arbejder, der sigter på at forbedre verden?

Sådan er situationen i den store internationale design-konkurrence, Index:Award.

Vinderlisten er netop offentliggjort, og den består næsten udelukkende af projekter, der kan forbedre levevilkårene i den tredje verden.

Sammensætningen af vinderlisten kan hænge sammen med, at man har udvidet bedømmelseskriterierne fra at omhandle form, farve, overflade og skønhed til også at omhandle betydning og kontekst.

På det grundlag er der fundet fem vindere:

*Sydafrikanske Freeplay Energy for et apparat, der kan måle hjertefrekvensen på barnet under en fødsel, der foregår i områder, hvor der ikke er adgang til elektricitet. Ved at måle frekvensen kan man opdage potentielle komplikationer og søge at afhjælpe dem.

Problemstillingen handler om, at 500.000 kvinder årligt dør under fødsler på grund af tilstødende komplikationer.

*Philips Design for et komfur, der er designet med henblik på at begrænse sundhedsfarlige tilstande forårsaget af traditionen for indendørs madlavning i mange landlige områder i udviklingslande. Designet er gjort frit tilgængelig for lokale entreprenører, som således kan skabe lokalt forretningsliv på produktion.

WHO estimerer, at der årligt dør 1,6 mio. mennesker som følge af sundhedsskadelig røg fra madlavning, hvor man anvender biomasse-brændstof.

*Kiva.org for en hjemmeside, der giver mulighed for at give mikrolån direkte til små entreprenører i mange dele af verden. Prisen gives mindre for hjemmeside-konstruktionen og mere for ideen med at skalere små lån til markante finansieringsmuligheder.

*Christian Meindertsma for et kommunikationsdesign, der synliggør alle de produkter, hvor man kan finde elementer fra en enkelt gris. Det drejer sig om 185 produkter og rækker langt ud over fødevarer.

*Better Place for sit system til at fremme brugen af elbiler. Better Place er placeret i Palo Alto ved San Francisco, men har et væsentligt dansk islæt, idet Dong Energy er gået ind i projektet med henblik på, at man i 2011 vil finde det første fuldstændige system etableret i København.