DIA står ved en skillevej

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

DIA har svært ved at tiltrække de digitale bureauer og står med en udfordring: Vil man være en perifer mediepris eller et digitalt samlingspunkt.

Man kan vælge at slå det hen, at uddelingen af årets DIA-priser i sidste uge ikke samlede mere end 30-40 deltagere fra de digitale bureauer ud af omkring 400.

Der var jo heller ikke mange af dem på short-listen, og det fænomen er set i andre reklamepriser.

Men man kan også risikere at begå en fejl ved at slå det hen – for hvad nu hvis den manglende deltagelse rent faktisk dækker over et mere grundlæggende fravalg?

Bureaubiz skrev om det først på ugen, og artiklen trak ganske mange kommentarer. Bureaubiz kan så yderligere supplere med iagttagelser – det er vores oplevelse, at DIA står ved en skillevej. I hvert fald hvis man gerne vil have fat i de digitale bureauer. Kommentarerne er ikke uden grobund mere bredt – det er bare ikke alle, der giver udtryk for dem i det offentlige rum.

Kim Jong Andersen fra DDB var blandt de skarpeste kommentarer og han udtrykker det således:

“Det er internetmedierne, der står bag DIA, og de bliver nødt til at beslutte sig for, om de vil være en medie-pris. Dem er der andre af, og det vil placere DIA i et hjørne som noget perifert,” siger Kim Jong Andersen og fortsætter:

“Hvis de i stedet vil være den store digitale pris og samlingspunkt for branchen, så skal de løfte sig og præstere noget med faglig tyngde. Det vil kræve meget mere end blot at justere de håbløst forældede kategorier.”

Fortsætter man ad nuværende spor, er Kim Jong Andersen i tvivl om, hvor længe prisen fortsætter.

Et af de store problemer er, at man blandt mange af de digitale bureauer oplever DIA som meget kampagne-orienteret – på den måde, at det kommer til at handle mere om digital annoncering, hvilket selvfølgelig matcher FDIMs medlemmer meget godt – men ikke matcher en større og mere grundlæggende digital tænkning, som de digitale bureauer gerne vil stå for.

Det er oplevelsen, at Creative Circle Award med sit grundlæggende kreative fokus faktisk favner digitalt bredere end DIA.

Kim Jong Andersen fremhæver f.eks. Hello Mondays arbejde for Google, som han tror vil komme til at gøre sig stærkt bemærket internationalt. Det er blandt de nominerede ved Creative Circle Award, men arbejdet er ikke engang tilmeldt til DIA.

Det er en universel problemstilling for reklamepriser, der er i spil i forbindelse med DIA.

Mange medier vil gerne bruge priser som del af deres markedsføring. Men skal det være en virkelig god markedsføring, så skal prisen være attraktiv.

“Priser har kun den værdi, som markedet tillægger dem,” som Kim Jong Andersen udtrykker det.

Og det kan skabe et behov for at udvikle prisen, så den ikke mere eksponerer mediet så markant som ønsket.

I mange år var Arnold et særdeles stærkt arrangement for Dansk Reklame Film. Problemet var bare, at man for at sikre status var nødt til at lukke bredt op for reklamefilm, og det betød at biograf-reklamen faldt mere og mere i baggrunden for at overlade scenen til tv.

Og hvorfor skulle Dansk Reklame Film markedsføre tv-mediet?

Nu er det så Dansk Annoncørforening og Producentforeningen, der uddeler True Awards for reklamefilm.

Jyllands-Posten havde også i mange år et godt årligt arrangement i Aurora. Man uddeler fortsat prisen – men uden at holde et arrangement, og det er da også sværere og sværere at se en særskilt print-pris trække nævneværdig opmærksomhed.

Digitalt lyder godt nok meget moderne – men i dag skal man nok indstille sig på, at digital annoncering ikke er særligt hypet. Det er blot en annonceringsform lige som andre.

Spørgsmålet er så, hvem der skal samle den større digitale tænkning op. Som f.eks. sociale medier, der jo ikke giver omsætning til FDIMs medlemmer.

Umiddelbart vil det være en oplagt opgave for DIA – men så skal man nok interessere sig mere for at samle de digitale bureauer op. Selvfølgelig spiller både reklame- og mediabureauer en voksende rolle. Men betyder det, at man kan undvære de digitale bureauer?

Denne artikel kan man kalde en kommentage – idet den er en blanding af kommentar/klumme og reportage.