Dove-video, der ranker vordende fædre, blev junis bedste

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Mega-trenden i sidste uges Cannes var at styrke kvinder. På Top5 fra Be On over sidste måneds videoer styrkes vordende fædre. Listens nr. 2, 3 og 4 udgøres af enere på forskellig vis. Se videoerne her.

Kvindekampen – for øget selvværd og mindskede fordomme – blev hyldet med Grand Prix’er i Cannes Lions i sidste uge. En bannerfører i denne kamp er Dove, der også topper listen fra Be On over de bedste videoer for juni måned.

Men denne gang er hensigten ikke at ranke kvinderne, men mændene – i form af vordende fædre. Og det har Dove faktisk erfaring med i form af sidste sommers Calls for Dad.

De næste på listen er enere; Finlandia vodka hylder en række særlige og seje personligheder, Deichmann har allieret sig med en sko-entusiast, og Google fortæller historien om træningscentret for bl.a. transvestitter.

Nr. 5 på listen er ikke nødvendigvis en ener, men efterhånden lidt udstødt: En forlag, der udgiver romantiske fortællinger – på papir. Ja, hvad giver du? Forlaget formår imidlertid at overføre sin saftige storytelling til video.

1.  Dove: Men+Care shares your first fatherhood moments this Father’s Day

 • Rating: 9
 • Bureau: Havas Helia

Dove fejrer fortsat fædre – denne gang den første far-oplevelse; herunder en positiv graviditetstest. Og tilgangen er, at mænds rigtige styrke ligger i at vise følelser. Som en del af kampagnen har seere mulighed for at dele råd og gode øjeblikke med hashtagget #RealStrength.

Videoen er bygget op af små videoklip indsendt af gravide kvinder, der overrasker deres mænd/kærester med gaver og kort, der afslører et af livets mange mirakler.

Dette gør videoen ekstrem autentisk, og den har i skrivende stund trukket over 16,5 mio. views.

Den aktuelle video leder tankerne tilbage til sidste års kampagne med fædre #RealDadMoments, som også var en bragende succes.

2. Finlandia Vodka: 1000 years of less ordinary wisdom

 • Rating: 8.6
 • Bureau: Wieden+Kennedy London

Vodkamærket lader en række unikke personligheder stemningsfuldt fortælle deres historie med et enkelt citat hver, bl.a.verdens tredjestærkeste mand, Hafþór Júlíus Björnsson (The Mountain i HBO-serien Game of Thrones).

Videoens medvirkende er tilsammen 1000 år og har én ting til fælles: Ønsket om at presse sig selv til det yderste. Denn energiske viralkampagne er historien om at leve livet ’mindre almindeligt’, og det knytter Finlandia sammen med en stærk tørst efter livet – en tørst, kun adrenalin (eller vodka) kan slukke.

Fortællingen, kreeret af Wieden+Kennedy London, er en sværvægter med kombinationen af smukke billeder, soundtrack, inspirerende citater og en mangfoldighed af karakterer. Denne to og et halvt minut lange video en flot, stemningsfyldt video der bestemt er værd at se.

3. Deichmann: Sneakers und Katzen

 • Rating:8.4

Oliver Korittke er 47 år, tysker, skuespiller og skoentusiast. Han har sat sig for at udforske internettet ved brug af navnet, Sneakers Præsidenten. I samarbejde med skokæden Deichmann kombinerer kampagnen alle de rigtige elementer for viralitet.

En to min. lang kampagnevideo med den sigende artikel “Sneakers Und Katzen” fanger – med kattekillinger, klare farver og et 90’er soundtrack publikums opmærksomhed. Tilsat de sejeste sneakers … og et pindsvin.

’Sneakers Und Katzen’ skaber et mærkeligt og fascinerende alternativt univers, der formår at skille sig ud fra et hav af videokampagner med lignede temaer. Som en YouTuber kommenterer: ”Das ist sooooooo sxhöööönnn!!!!“. Dette er kort sagt ikke en kampagnevideo, der nemt er glemt.

4. Building a Proud Community with Google My Business Scores

 • Rating: 8.2
 • Bureau: Venables Bell & Partners

Google skubber igen grænserne for storytelling. Her fortælles historien om Hailee, der ejer City Gym i Kansas City, hvor hun hjælper folk med at få den krop, de ønsker. Det lyder ordinært, men er det ikke.

Hendes træningscenter lever efter princippet ”Mere end et sted, man træner. Et sted, man hører til”, og hun har her skabt en atmosfære, hvor alle typer kan føle sig trygge.

Træningscenteret har et hold transvestitter, som kæmper for at få deres drømmekrop. Hvad der er specielt ved denne kampagne, er fremgangsmåden, hvorpå seeren bliver overrasket.

Videoen begynder med en ung dreng, der mindes fisketure med sin nu afdøde onkel og en opvækst præget af problemer. Ikke en forfærdelig opvækst, men heller ikke en gnidningsfri en af slagsen. Det bliver hurtigt tydeligt, at den rigtige historie er at finde i den hjertevarmende rejse, hovedpersonen er på; fra at være en kvinde til at blive en mand. Gjort muligt af Hailees progressive og sikre træningscenter.

Google dokumenterer forløbet ved små klip, der viser hendes stemme, der bliver dybere, hendes maskuline fysik og mere – og i øvrigt en demonstration af, at succesfuld forretning skyldes inspirerende individer og derved associere Google sig med innovation, originalitet og diversitet.

Det kreative bureau, Venables Bell & Partners, viser transformationen flot med blød baggrundsmusik og flotte visuelle billeder, hvilket har medført næsten 1,3 mio. visninger.

https://www.youtube.com/watch?v=KjBRINr8MGE

5. Harlequin: Escape with a Harlequin Romance Military Hero

 • Rating: 8
 • Bureau: BBDO Toronto

Når traditionelle printmedier griber online-videoens muligheder, kan fantastiske ting ske. Forlaget Harlequin er en stor spiller inden for romantiske historier, og det går nu ind i storytellin – og resultatet er saftig.

Videoen viser visuelt, hvordan en bog kan få fantasien hos læseren til at løbe løbsk. Harlequin viser scenariet så åbenlyst, som de ville gøre i deres bøger.

Kampagnen ”Escape the Everyday” søger at genoplive passionen for bøger – blandt kvinder, som tilbydes både cowboys og militærfolk.

Selv om videoen kun varer 30 sekunder, er det en god teaser for, hvad der venter i Harlequin’s univers. Videoen har alle ingredienser til at tiltrække nye læsere fra hele verden.


Kriterier for scoren

Be On baserer karakterne ud fra et internt udarbejdet scorecard, hvor videoerne foruden antallet af views, social shares og generel mediebuzz, bedømmes ud fra seks overordnede kriterier, der har betydning for kampagnens online succes. Vurderingen foregår på en skala fra 1-10, hvor 1 er bundkarakter.


 • Øjeblikkelig tiltrækningskraft. Skaber de første 10-15 sekunder nysgerrighed? “Pay-off” skal ske øjeblikkeligt og kommunikeres tydeligt. Ingen har lyst til at spilde tid!

 • Publikums fastholdelse. Besidder videoen dét ekstra der skal til for at fastholde og imponere et online publikum i dag. En kendis, et velvalgt soundtrack, eksklusive optagelser, sex appeal eller blot en fangende titel.

 • Storytelling. Videoen skal være interessant og bidrage med noget unikt eller noget bedre indenfor dens genre. Storytelling relaterer sig endvidere til flowet i handlingen samt det kreative koncept bag.

 • Shareability. Videoen skal udføres i et format og en tone, som brugerne ønsker at dele på deres blog eller med deres sociale netværk. Mennesker er historiefortællere fra naturens side – de vil dele og skabe samtaler, hvis du giver dem en grund.

 • Produktion. Videoens kvalitet, layout samt ægthed har betydning for oplevelsen samt brugernes lyst til at dele. Er videoen behagelig at se, vækker den en følelsesladet respons og er der i det hele taget sammenhæng mellem layout og handling?

 • Samlet kampagne. Kampagnens dybde har betydning for den overordnede brugerinvolvering og organiske trafik. Har vi flere indholdstyper og mange kanaler i spil?