E-sport rykker – men annonceringen hænger i bremsen

Bertel Henning,
freelancejournalist

E-sport vækster som skvalderkål på speed, men har stadig svært ved at skaffe annoncører i samme omfang. Meget af forklaringen ligger i vanetænkning, mener reklamemand.

Mens elektronisk sport, populært kaldet e-sport, i høj fart får flere og flere udøvere og fans verden over, halter annoncørerne stadig bagefter i forhold til at udnytte sporten og de muligheder, der er for at nå de mange fans både online og til de konkurrencer og mesterskaber, der jævnligt afholdes både i Danmark og internationalt.
Problemet ligger formentlig i, at e-sport i manges øjne stadig ikke er en seriøs sport og derfor heller ikke værd at bruge dyrebare markedsføringskroner på. Men ser man på omfanget af sporten og populariteten blandt unge forbrugere,  tyder meget på, at det er på tide at tage den forestilling op til revision.
E-sport er verdens hurtigst voksende sportsgren, målt på omsætning, og ifølge analysebureauet Nielsens ‘The Year In Sports’-rapport fra 2017 voksede fanskaren i USA fra 25,7 millioner i 2015 til 45,3 millioner amerikanere i 2016 – en fremgang, som andre sportsgrene kun kan drømme om.
Stort potentiale
“Der er bestemt et kæmpe potentiale i e-sport,” siger Simon Ryhede, director for digital og social ved reklamebureauet We Love People, der er ejet af Peoplegroup.
Han anerkender samtidig, at der bliver hængt en del i bremsen, ikke mindst i Danmark, hvor mange bureauer og kunder har en tendens til at ville se solide cases, inden de tør satse på nye markedsområder.
“Og e-sport har jo altid haft lidt et ry som noget, nørderne spiller. Det kommer nok helt tilbage fra dengang, man sad hjemme ved Amigaen, og i kraft af det ry har vi ikke været hurtige nok til at forstå mulighederne i det,” mener han.
Men der er alligevel noget, der rører på sig. FC København har for nylig lanceret et e-sport-hold, ‘North’, i samarbejde med Nordisk Film, og flere andre aktører rasler med sablerne.
Kræver mod
Derfor er det også ved at være på tide, at de danske medie- og reklamebureauer og deres kunder tør satse på sporten, mener Simon Ryhede:
“Man kan lidt sammenligne det med youtubere og bloggere, som længe kæmpede med, at de ikke blev taget alvorligt – og nu er mange af dem jo millionærer og verdensstjerner. Det er altid et dilemma, når der er en ny platform, at man ikke ved, om man skal rykke på det. Det kræver jo også lidt mod at gøre, og der har vi måske ikke været hurtige nok,” siger Simon Ryhede og fortsætter:
“Hver gang der kommer et nyt medie, som vi ikke er vokset op med, så kræver det mere hjernekraft at kunne oversætte værdien af det. Og så er der vane-tingen, at man helst vil det, man plejer, så det er en kombination af mange ting. Men essensen er, at vi skal bryde vores vanetænkning. Der er et marked, men vi skal lige i gang,” siger han.