Reklamebureauet Arnold Worldwide præsenterede på en konference tidligere i denne måned en undersøgelse, der var egnet til at få kaffen galt i halsen – eller i det mindste at få bureauledere til at skvulpe lidt med kaffekoppen:
En kaffebrygger hos Starbucks får mere uddannelse end en ansat på et reklamebureau.
Undersøgelsen fra Arnold hedder “Transforming Talent Management” og gav sin egen branche dumpekarakter.
Men måske er det ikke så overraskende, påpeger Adweek, når man tænker på, hvor lidt bureauerne og deres ejere investerer i uddannelse – men det er ekstra nedslående, når man nu engang er i rådgiver-branchen og ser på, hvad virksomheder som McKinsey, Goldman Sachs og Google bruger på at fremme det talent, der skal drive forretningen.
Den adm. dir. for Arnold Worldwide, Andrew Benett, beskrev problemet med bureaubranchens talent-vedligeholdede og -udvikling som et timeglas: Nogen uddannelse på bundniveauerne, meget lidt i midten og mere i toppen. Det kan være en af forklaringerne på, at næsten en tredjedel af undersøgelsens 3.000 deltagere tumler med planer om at forlade deres nuværende bureau inden for det kommende år.
Herhjemme er uddannelse en kernesag for den nyvalgte DRRB-formand, Envisions adm. direktør Mona Juul. Der er flere grunde til at bevare fokus på uddannelse – også selv om det efter hendes mening ikke står så skidt til på danske bureauer, som det ifølge Arnolds undersøgelse gør på de amerikanske.
“Uden at kende bureauerne i USA særlig dybt så har de utroligt mange ansatte i forhold til Danmark. Her tænker jeg bl.a. på de nedre lag – der er mange kulier og uuddannede assistenter, mens jeg ser en højere gennemsnitsuddannelse herhjemme. Det gælder kontakt, planner, kreative – ja, hele vejen rundt, og som eksempel er min PA cand. merc. i kommunikation,” siger Mona Juul, der fortsætter:
“Når jeg taler om uddannelse, så tænker jeg dels på at opretholde efteruddannelsen på bureauerne, dels på at tiltrække talenterne i reklamebranchen. Talenterne skal helst komme direkte til os – vi er en så lille branche, at vi ikke skal til at hente dem de andre steder, hvor de først tog hen. Mange bureauer har deres egen reklameskole, og det er glædeligt, men vi skulle overveje, om vi ikke snarere skulle samle indsatsen på en fælles reklameskole,” siger Mona Juul.
Se i øvrigt Adweeks uddybning af kaffebrygger-bureaumedarbejder her.