De velkendte, tekstrige Propaganda-annoncer, der nu markedsfører Frederik Preislers nye bureau, Mensch, handler normalt om de mere generelle sider af livet og arbejdslivet.
Men i den seneste skriver Frederik Preisler og partnere under overskriften “Der var ingen avis i morges” om, hvordan det kan være en håbløs oplevelse for abonnenter at få kontakt med et bladhus, når man som abonnent ikke har fået sin avis.
“Alle render efter de nye kunder. Når man kaprer en, siger man tak for tilliden, vender hende ryggen og prøver at gøre sig lækker for nogle andre”, lyder det bl.a. og til sidst står der følgende:
Når en virksomhed går dårligt, er den service, man giver sine kunder, noget af det første, der spares på. Det er for eksempel dyrt at have et rigtigt menneske til at tage telefonen. Men tænk hvis nogen sagde: “Godt at du ringede. Erik, som deler ud i dit distrikt, er desværre syg, og hans afløser, Karina, har svært ved at finde rundt derude. Din avis skulle være der om en time. Kan jeg sende dig en biografbillet som undskyldning?”
Den telefonsamtale kan være væsentligt mere værd end en hel reklame.
Jamen hov – lever Mensch ikke først og fremmest af at lave reklamer. Har de tænkt sig at gå dialog-vejen nu?
Bureaubiz ringede og spurgte – og oplevede for en gangs skyld, at svaret ikke kom prompte.
“Jeg må indrømme, at jeg ikke lige har gennemtænkt en strategi på det spørgsmål”, lyder svaret indledningsvist før han fortsætter:
“Vi er hele tiden i tvivl om, hvorvidt vi overhovedet skal defineres som et reklamebureau. Vi arbejder også med både design, web, pr – og dialog. Det er helt grundlæggende et spørgsmål om kommunikation, der er relevant og vedkommende, og så er det uden betydning, hvilken kanal, der anvendes. Hvis det drejer sig om at vaske og sortere 100.000 navne, er der sikkert nogen, der ved mere om det end os, men ingen skal påstå, at de ved mere om dialog. Teknisk forstand er ikke nødvendigvis kommunikationsforstand.
Annoncen er skrevet ud fra en iboende følelse og oplevelse af, hvor ofte virksomheder fejler på dette punkt. At fokusere på avisen er blot for at gøre det konkret. Det samme sker f.eks. inden for tele og forsikring og helt grundlæggende er det et spørgsmål om at man skal tage sine ord alvorligt. Det gør marketingafdelingen måske, når det gælder reklamer, men det nytter jo ikke, hvis resten af organisationen er ligeglad. Kommunikation kan er en beskrivelse af holdninger, og dementerer man sine ord gennem handlinger, så fortjener man, at kunderne shopper rundt”, siger Frederik Preisler.