Er Saxo Bank-stifter en kylling?

Peter Engholm
25@mail.dk

PR-ekspert har stor respekt for Lars Seier Christensens mod til at blande sig i den politiske debat. Men hans flytning til Schweiz sender blandede signaler.

Samtidig med, at Saxo Bank svarer på storkunders massive kritik i medierne ved at køre en stor PR-kampagne via dagbladsannoncer, meddelte den ene af bankens to stiftere, Lars Seier Christensen, at han og hustruen flytter til Schweiz.

Det sker, udtalte han i sidste uge til Berlingske Tidende, i bekymring over den politiske og økonomiske udvikling i Danmark. Virakken om banken har ikke været udslagsgivende, men den får ham i al fald ikke til at fortryde beslutningen, der angiveligt har været et stykke tid undervejs.

Da TV2 citerede Berlingske var det blevet til, at Lars Seier Christensen “nærmest flygter fra Danmark”, og spørgsmålet er, hvordan flytningen skal tolkes PR-mæssigt.

Med skarpe indlæg og – mindst lige så iøjnefaldende – stor støtte til Ny Alliance og siden Liberal Alliance har Lars Seier Christensen markeret sig i debatten om beskatning og erhvervslivets vækstvilkår. Det har affødt respekt for manden, men bliver den sat over styr, nu hvor hans bekymring for Danmark får ham til at flytte til Schweiz?

“Der er ingen tvivl om, at Lars Seier Christensen sender blandede signaler med sin flytning. Med udsigt til et rødt flertal handler han i overensstemmelse med sine egne udmeldinger om, at bl.a. skattetrykket lammer aktiviteten i det danske erhvervsliv. Han er engageret, men frustreret,” siger Jens F. Kofoed, adm. direktør i Hill & Knowlton.

Det blandede består ifølge Jens Kofoed i, at Seier Christensen på én gang flytter og forbliver i Saxo Banks ledelse og fortsat støtter Liberal Alliance.

“Han hiver kun plastret halvt af. Han går, men lader døren stå på klem ved at bevare sit engagement i banken og partiet. Og denne fjernstyring er ikke et udtryk for “walk the talk”. Det svarer til at sende en drone af sted,” siger Jens Kofoed.

PR-direktøren har stor respekt for Lars Seier Christensen, idet hans bekymring og engagement har stukket ud blandt erhvervsfolk.

“Demokrati er ikke bare noget, man bør tage for givet. Som borger har man en forpligtelse til at holde sig ajour, og i den forbindelse kan man generelt godt savne erhvervsledere med udsyn og ansvarsfølelse nok til at bekymre sig om vores fremtid. Lars Seier Christensen er – som med bl.a. Asger Aamund og Lars Rebien Sørensen – blandt de få, der har disse træk,” siger Jens Kofoed.

Han holder Saxo Bank-stifteren op imod en anden markant erhvervsleder, og her falder sammenligningen ikke nødvendigvis ud til Seier Christensens fordel:

“Lars Seier Christensen er en liberalist og en verdensborger, i modsætning til eksempelvis Mærsk McKinney Møller – en ægte, gammeldags konservativ, der engang for alle har meldt ud, at han er dansker og bliver i Danmark, uanset hvor tåbeligt politikerne opfører sig,” siger Jens Kofoed.

Han ser også en vis signalforvirring i at forlade landet, netop når Liberal Alliance kravler over spærregrænsen, og projektet tegner lysere.

“Den politiske støtte har været privat. Det er Lars Seier Christensens egne penge. Og han er netop så velpolstret, at selv et rødt flertal næppe vil ryste hans økonomi. Det gør flytningen ideologisk betinget,” siger Jens Kofoed, der reflekterer over spørgsmålet, der er blevet stillet i medierne:

“Jamen, er Lars Seier Christensen da en kylling? Han er jo rig nok, vil nogle mene. Set ud fra personligt synspunkt er det ikke uforståeligt, at han flytter, men ud fra et kommunikationsperspektiv kan man ærgre sig over, at han ikke bliver. Han har med sit engagement vundet megen respekt, men det ville tjene ham endnu mere til ære, hvis han blev og kæmpede videre med de demokratiske virkemidler, der er til rådighed – og som han hidtil har benyttet sig af,” siger Jens Kofoed.