Bureaukonkurrencer kan være forkætrede – nogen retfærdigt – andre gange et vilkår, bureauerne skal lære at leve med. I de senere år har det dog specielt været de offentlige udbud, der har trukket kritik.
Nu bliver en privat virksomhed imidlertid udpeget som kandidat til en af årets mest groteske bureaukonkurrencer længe, som det udtrykkes af en.
Selv melder virksomheden dog helt og aldeles hus forbi – og beskriver forløbet ganske anderledes.
Der er således to markant forskellige opfattelser af forløbet, der gik forud for, at Eva Solo har valgt Liquidminds som sit nye reklamebureau – en historie, der blev bragt mandag.
Men det ligger fast, at der har været en bureaukonkurrence forinden, som Liquidminds ikke var med i, og det er denne konkurrence, der fremkalder en kritik. Først og fremmest i to kommentarer til mandagens artikel (se artiklen med kommentarer her), hvor det bliver fremført, at man har haft 5-7 bureauer i gang over flere omgange, men at forløbet var useriøst, og den ene opfordrer direkte til at lave en blacklist over kunder, der spilder bureauernes tid.
Kommentarerne er anonyme, hvilket selvfølgelig svækker dem. Sprogbrugen er også mere rå, end godt måske er. Men ifølge Bureaubiz’ oplysninger, så er der bred opbakning bag kritikken.
De færreste bureaufolk har lyst til at kritisere kunder offentligt, og det er også tilfældet her. Der er også det dilemma, at bureauerne måske skulle have set advarselslamperne og meldt fra. Evnen til at sige nej er det bedste middel til at få annoncører til at gennemføre ordentlige konkurrencer.
Men når det er sagt, så er oplevelsen, at briefen var upræcis. Det samme gælder den løbende dialog, som også var præget at usikkerhed i forhold til hvem, der egentlig skulle afgøre konkurrencen.
I de to kommentarer tales der om, at der blev præsteret adskillige oplæg, og at timeforbruget endte med at være stort. Og så vælger man til sidst et helt andet bureau.
Hos Eva Solo melder marketing & communications manager, Mia Saks, som før nævnt hus forbi – med denne tilgang:
“Der var ganske rigtigt en bureaukonkurrence før valget af Liquidminds. Det ene deltagende bureau bad mig om ikke at nævne det, men når de selv gør det, så tænker jeg, at det er i orden at komme på banen,” siger Mia Saks.
Hun skitserer forløbet således:
“Der var ikke 5-7 bureauer, der var 3 nye bureauer, som kom med reelle bud. Jeg havde valgt de tre, fordi jeg har stor respekt for dem og anser dem for at være rigtig dygtige. Et bureau blev skilt fra efter første runde, og de to andre tilbød selv at komme med et bud mere, da jeg ikke var 100 pct. solgt på eksekveringen i første omgang, men både kemi og tanker var i begge tilfælde helt rigtig. Efter andet forsøg sagde jeg nej tak til begge, men det ene bureau var så overbevist om, at de kunne knække koden, at de selv tilbød at lave et tredje forsøg.”
Mia Saks understreger, at tilgangen til pitchen, der drejede sig om lanceringen af Gravity-serien, var dels en respekt for deltagernes tid og ressourcer, dels en naturlig forventning om at finde det bureau, der kunne gå videre med opgaven.
“Vi – Eva Solos adm. direktør og jeg – grublede længe over det, men det kunne ikke gå. De to bureauer var skuffede og ærgerlige – og det var jeg bestemt også. Ingen af parterne stod med et brugbart resultat oven på et forløb, som alle havde investeret i,” siger Mia Saks.
Og så vælger I et helt tredje bureau …
“Ja, og som egentlig blev vurderet til at være for små i første omgang. Men de ramte – som jeg sagde i mandags – rigtigt i første hug,” siger Mia Saks.