Facebook blokerede Berlingske

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: Et billede af to nøgne mennesker i forbindelse med artikel om sexundervisning har stødt Facebook. Berlingskes chefredaktør anerkender at man skal følge reglerne, men han forstår dem ikke.

Endnu en gang støder amerikansk  moral mod det nordiske frisind i den globale digitale verden.

Det er sket før. F.eks. da Peter Øvigs bog om hippierne udkom med et nøgenbillede, som blev censureret af både Facebook og Apple.

Nu er Berlingske kommet på radaren hos Facebooks færdselspoliti. En artikel om hvordan undervisning af sex har forandret sig siden 70’erne – og et dertil hørende bilede af to nøgne mennesker fra den gamle bog Elle Belle Bolle, blokerede Berlingskes Facebook side fra mandag eftermiddag og 24 timer frem.

Det skriver Berlingske selv i dag og samtidig fortæller avisen, at også kulturmagasinet Ekkos nyeste nummer, hvor man ser et billede af Simon Spies flankeret af tre afklædte damer, blev pillet af efter at have ligget online en halv dag.

Facebook har en regel om, at man ikke må dele pornografisk indhold, samt at der er begrænsninger for at vise nøgenhed og det accepterer Berlingskes chefredaktør Tom Jensen:

”Det kan ikke diskuteres, om Facebook har ret til at foretage den form for blokering. Det har de. Hvis vi vil være på platformen, må vi agere efter Facebooks retningslinjer. Derfor er vi nødt til at indskærpe, at vi ikke linker til nøgenbilleder, når vi deler indhold på Facebook”, siger han til sin egen avis.

Samtidig siger han dog, at han ikke kan se den logiske linje i Facebooks blokeringspolitik og gennemskue, hvad der fører til, at man bliver blokeret.

”Der findes meget stødende indhold i kommentarfelter og andre steder i det sociale netværk, som ikke er blevet blokeret, men når vi linker til en uskyldig historie med et nøgenbillede, som danske skoleelever blev udsat for i 70’erne, så bliver vi blokeret” (Berlingske, p. 25).