Facebook giver de største annoncører det største forspring

Peter Engholm
25@mail.dk

Senest har spiritus-giganten Diageo lovet at annoncere for over 10 mio. dollar – og fået fordele fra Facebook. Den stigende kommercialisering af Facebook rummer dog også faresignaler.

Facebook knytter de allerstørste annoncører tættere til sig. Senest har Diageo, der bl.a. ejer Smirnoff, Guinness og Johnnie Walker, i en aftale forpligtet sig til at bruge over 10 mio. dollar på Facebook-annoncering.

Og hvad får man for godt 55 mio. kr. nu om stunder? Blandt andet muligheden for at være blandt de første til at gøre brug af nyudviklede værktøjer og features og en udtalt grad af rådgivning fra Facebook, der skal sikre, at annoncerne er “social by design”, skriver Warc.com.

Diageo slog ind på Facebook-vejen for godt et år siden, og ifølge Nielsen-data har flere af kampagnerne løftet detailsalget med 20 pct.

“Vi vil stå for noget, der er helt igennem fornyende, og som adskiller os fra vores konkurrenter. Facebook samarbejder med os for at sikre, at vi ikke kun samler fans, men at disse er aktivt engagerede fortalere for vores brands. Vi er på udkig efter øget forbruger-engagement og øget salg,” siger Katy Parker, Diageos senior vice president (SVP), global marketing & innovation.

Diageos marketingdirektør, Andy Fennell, har nu også plads i Facebooks “client council”, der omfatter Nick Brien, CEO i McCann Worldgroup, og Wendy Clark, SVP, integrated marketing, Coca-Cola.

I det seneste år har Facebook kørt en række boot-camps i Diageos hovedkvarter, hvor næsten 1.000 marketing-profiler er hentet ind fra hele kloden. I samme periode er fanskaren for Diageos mærker steget fra 3,5 mio. til over 12 mio.

Facebook arbejder med 97 af verdens 100 største annoncører og tilbyder særlige indsatsstyrker bestående af eksperter inden for marketing, analyse og udvikling.

“Vi kan ikke gøre det for alle – vi er et lille firma. Når jeg spotter en kunde, der virkelig formår at anskue sin forretning på en anderledes måde, så samler jeg mine ressourcer og giver kunden et hold af vores bedste hoveder inden for de ønskede områder,” siger Carolyn Everson, Facebooks VP, global marketing solutions.

Herhjemme er Martin Graeser, account manager med fokus på sociale medier hos Gorm Larsen & Zornig, ikke overrasket over udviklingen:

“At annoncører – og ikke almindelige brugere – er blandt de første til at få nye Facebook-features mellem hænderne kan umiddelbart synes mærkeligt – men Facebook har gået fra være et socialt medie til at være langt mere kommercielt drevet. Det er jo ikke usædvanligt, at kommercielle medier som TV2 og JP/Politikens Hus giver deres store kunder særlige fordele, og dette understreger bare, at Facebook er på vej til at blive et medie som alle andre,” siger Martin Graeser.

Men da Facebook ikke er født som et kommercielt medie, rummer udviklingen samtidig nogle faresignaler:

“Faren ved Facebooks åbenlyst kommercielle fokus er, at den oprindelige idé med at få kritisk masse i tale forsvinder. Firstmovers har længe sivet fra Facebook, og det er med til at erodere grundlaget for den earned media-del, som er indlejret i begrebet social media. Og Facebook risikerer, at brugerne bliver blinde over for kommercielle facebook budskaber, som er genereret af de andre brugere – i lighed med 00’ernes bannerblindhed,” siger Martin Graeser.