Københavns Kommune vandt en af verdens største design-priser

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: Hvad har et stykke papir, en computer, en klimaplan, en fødsel og et motorvejssystem til fælles? Det er alle områder, hvortil designere har designet og udviklet løsninger, der handler om at forbedre hverdagen for mennesker.

Fem designløsninger, heriblandt en dansk, vandt i går på dansk grund verdens største designpris.

Index: Design To Improve Life uddelte i går i Helsingør foran et rullende CNN kamera, der transmitterede til hele verden, fem priser, der med en samlet præmiesum på 500.000 euro ifølge Berlingske, er verdens største designpris.

Blandt de fem vindere, er Københavns Kommune med en klimatilpasningsplan.

Kigge Mai Hvid, der er direktør for Index: Design To Improve Life, fortæller til Berlingske, at årsagen til, at Københavns Kommunes tilpasningsplan blev vinder i kategorien ’samfund’, er at ’den samtænker de klimatiske udfordringer på baggrund af meget dybe analyser og vender problemerne til en ressource. Som når man for eksempel planlægger at etablere parker med store fordybninger med en bro over, som kan opsamle regnen under skybrud og derved forvandle parken til en sø’.

Vinderne i hver af de fem kategorier, har lavet en designløsning, der på en eller andet måde forbedrer hverdagen for en gruppe mennesker.

De øvrige fire vindere, som hver modtager 100.000 euro, blev.

Det norske firma, Laerdal Global Health med nogle simple undervisningsredskaber, der simulerer en fødsel og kan sænke dødeligheden hos både baby og mor.

University of Cambridge, der har udviklet en computer, der ikke fylder mere end et kreditkort og kun koster 25 dollars.

Kavita Shukla blev inspireret af sin indiske bedstemor til at lave et krydderiduftende papir, der kan holde madvarer længere friske.

Den hollandske designer Daan Roosegaard, der sammen med Heijmans Infrastructure,  udviklede et intelligent motorvejssystem, der kan genoplade elbilers batteri, mens de kører (Berlingske, p. 28-29).