Finanstilsynet godkendte manglende oplysninger om anklager mod Guava-direktør

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Guavas adm. dir., Brian Mertz Pedersen fortæller, at han bragte anklagerne om kursmanipulation op over for Finanstilsynet i forbindelse med udarbejdelsen af et børsprospekt.

Det skete efter godkendelse fra Finanstilsynet, at Guava undlod at informere i et børsprospekt fra februar sidste år om, at selskabets adm. dir., Brian Mertz Pedersen var under mistanke for kursmanipulation.

Professor Caspar Rose, Copenhagen Business School, sagde i en artikel tidligere i dag, at informationen efter hans opfattelse burde være givet, men efterfølgende er han blevet ringet op af Brian Mertz Pedersen, der fortalte ham, at han rent faktisk havde drøftet spørgsmålet med Finanstilsynet og fået at vide, at oplysningen ikke behøvede at blive medtaget.

“Det er selvfølgelig en væsentlig information, som stiller sagen i et andet lys. Det er jo Finanstilsynet selv, der har gjort Bagmandspolitiet opmærksom på sagen, så der er således ingen tvivl om, at Guava har handlet korrekt”, siger Caspar Rose og tilføjer:

“Men ud fra en moralsk opfattelse mener jeg stadig, det havde været en relevant oplysning at give potentielle investorer, og jeg tror, at man kunne have gjort det på en måde, hvor man kunne vende det positivt ud fra grundholdningen, at i Danmark er enhver uskyldig, indtil man er dømt”.

Sagen handler om, at Finanstilsynet i 2006 anmeldte Brian Mertz Pedersen til Statsadvokaten for Økonomisk Kriminalitet for i fire tilfælde at have handlet selskabets aktier med sig selv. Først i november 2008 førte det til et anklageskrift, mens Guava i februar 2008 udsendte et børsprospekt.