Fire bureaustiftere: Så svært er det altså heller ikke 

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Største hurdle ved et bureau-startup? Hverken selve stiftelsen, praktikken eller den første kunde, men at tage beslutningen og det første skridt. Fire bureaustiftere giver de fire vigtigste erfaringer samt det sjoveste og sværeste.

Mere end hver 3. bureauansatte vil gerne stifte eget bureau. Bevæggrundene er udtalte, mens barriererne ikke fylder helt så meget – men de er der. Det viser Bureaubiz’ undersøgelse blandt 294 personer i bureaubranchen. 

Så her er et sæt nyhøstede startup-erfaringer. De kommer fra den kvartet, der for blot tre måneders tid siden lancerede digitalbureauet Zeit Agency i Silkeborg. 

Den korte version: Det er sjovt og ”superspændende” at have sit eget bureau. Det har krævet overraskende meget organisatorisk bevidsthed, og de fire stiftere har sparet op for at kunne køre et halvt år uden løn. 

Bag Zeit Agency, Digital ads worth loving, står

  • Michael Lyder Andersen, 42, CEO – tidl. partner og COO på Pravda og tidl. CEO hos Adjust. Uddannet i økonomi og psykologi, Aarhus Universitet, 2008.
  • Morten Gam, 31, head of creative & production (CPO) – tidl. partner og head of production hos Adjust. Uddannet i den grafiske branche (mesterlære). Har arbejdet med digitale annoncer i 13 år.
  • Thomas Purkær, 41, CTO – autodidakt IT udvikler og har arbejdet med udvikling og IT-hardware i godt 20 år. Har været selvstændig, men også været ansat hos bl.a. JN data og Better Banners 
  • Carsten Krogh Bækgaard, 42, head of sales – Har arbejdet med salg i IT og grafiske branche i 10 år. Uddannet Msc. Business & Economics fra Aalborg universitet i 2008 

De fire stiftere er for en stund stoppet op og giver ikke kun deres erfaringer videre, men fortæller også, hvad der har været sværest og sjovest og besvarer spørgsmålet – når det nu har været så spændende og godt – hvorfor de ikke har gjort det noget tidligere.

Erfaring 1: Alt for hurtig start 

Den første måned blev vi nødt til at huske hinanden på, at det er et maraton, ikke en sprint. Vi var simpelthen så positivt ivrige, at vi knoklede solen sort. I starten lever man på adrenalin og vibe, indtil man indser, at man bliver nødt til at økonomisere med kræfterne og ikke mindst arbejde hårdt på at finde ind til en hverdag, der er både stabil og effektiv. 

Erfaring 2: F*ck praktikken. Det svære er at få holdet til at fungere

Det var faktisk ikke svært at oprette et selskab, få lejet et lokale og sat IT op. Omvendt overraskede det os virkelig, hvor svært det organisatorisk er – altså at skabe og forstå de naturlige roller, ansvar og fordelingen imellem os. Også selv om det virker relativt logisk. Vi er to overvejende tekniske profiler og to overvejende kommercielle profiler. Teknik-bekymringen var: Virker det, vi har lavet? For det bygger på en skræddersyet IT-platform. Den kommercielle bekymring: Hvor lang tid tager et salg, hvad er cyklussen – og selvfølgelig: Er vores value proposition og market-fit gangbart? 

Erfaring 3: Charmerende at begynde i 2. division

Det her er Football Manager for virksomheder. Vi har måttet indse, at erfaring er godt, men langt fra alt. Vi har været nødt til at acceptere, at vi skal spille i 2. division, før vi rykker op. Man starter ikke i Manchester City, og det er ok. Det er supercharmerende at starte karrieren i Hull City, selvom man måske er vant til andre forhold. 

Erfaring 4: Ha’ penge med hjemmefra

Det er risikabelt at starte en virksomhed, så alle fire har sparet op til at ku’ ta’ chancen. Det har været det rigtige for os, fordi 3 ud af 4 har børn, hus, hund og bil. Så det er altså ‘Jesper Buch-måden’. Vi har også givet os selv et halvt år uden løn, så vi kan fokusere på at gøre de rigtige ting og lande de rigtige kunder. Denne frihed har været essentiel. Man kan arbejde, når man vil, hvor man vil og helst ikke 70 timer om ugen – der skal være plads til livet. 

Hvorfor drømte du om at være med i et bureau startup? 

Michael Lyder Andersen:
”Jeg tror, at jeg altid har haft en drøm om at kunne bestemme selv” og ikke have en chef, der skulle bestemme, om noget var en god ide eller ej. Og så er det spændende at skabe noget selv, og tanken om, at det kan vokse sig stort og sundt, er vildt motiverende.” 

Carsten Krogh Bækgaard:
”Iværksætteri ligger til min natur, og dette er chancen, jeg vidste, at jeg ville fortryde ikke at have taget, når jeg engang er færdig på arbejdsmarkedet. Jeg elsker processen omkring startup – både hverdagen med alle dens udfordringer, og det lille bureaus romantiske dagdrøm med store håb.”

Morten Gam:
”For mig handler alting i livet om, at man skal være ordentlig. Over for sine kollegaer, sine kunder og sig selv, så jeg drømmer om at starte et bureau, hvor det vigtigste er, at alle er ordentlige. At kvaliteten på vores produkter er i top – det er en selvfølge.”

Thomas Purkær:
”Rugbrødsarbejde er ikke lige mig. Jeg har altid haft skabertrang og trives bedst i et miljø, hvor der hele tiden er nye opgaver og udfordringer, der skal løses. Det var en væsentlig faktor for mig at kunne starte med en helt blank side, og skabe et nyt og effektivt IT system fra bunden.”

Hvad har været sværeste hidtil? 

Michael Lyder Andersen:
”At vi er et hold med fire meget forskellige kompetencer og personligheder. Det er en styrke, men har også givet gnidninger. Samtidig gør usikkerheden i markedet, at beslutningsprocesserne i salget er lidt længere, end vi havde regnet med.”

Carsten Krogh Bækgaard:
“Som salgsled: At få taletid hos potentielle kunder. At vi selv synes, at vi har lavet den bedste løsning til digitale annoncer, giver ikke automatisk taletid. Det skal dog siges, at når vi først har fået taletiden, så tager folk godt imod os og vores. Strategien og alt det på tegnebrættet er faktisk gået nemmere, end jeg forventede.” 

Morten Gam:
”På grund af nogle konkurrenceklausuler har vi været nødt til at tænke alting forfra. Det viste sig at være sundt lige at få zoomet ud, og vi har fået lavet et produkt, som er langt bedre end det, vi tidligere har handlet med, og nogle nye arbejdsgange, som er langt mere effektive.”

Thomas Purkær:
”Det sværeste har været at begrænse scope: Når kreative, passionerede mennesker arbejder sammen, opstår der hele tiden nye ideer, men på et tidspunkt skal man også have produktet ud og leve i en version 1.”

Hvad har været sjovest?

Michael Lyder Andersen:
”Hver dag er exceptionelt spændende, fordi der ikke er noget business as usual. Og alting er så dynamisk, og at man kan se, hvor hurtigt vi flytter os frem på vores IT-platform, leverancer og dialoger med kunderne.”

Carsten Krogh Bækgaard:
”Det lyder lidt corny, men at dele oplevelserne med de tre andre gutter, jeg holder af og elsker at arbejde sammen med. Det var f.eks. den dag, vi fik kontoret, da vores IT-løsning kunne producere digitale annoncer, og da vi fik vores første ordre.”

Morten Gam:
”At tænke alting forfra og bare kunne udvikle de ting, som kunderne har brug for, uden at skulle være begrænset af noget. Det er fedt at vide, at al den tid, man bruger, ender med at komme én selv til gode senere.”

Thomas Purkær:
”At alle muligheder er åbne, og at opleve, hvor passioneret, man bliver, når man har indflydelse og ansvar for funktion og resultat.”

Når nu det har været superspændende og sjovt, hvor har I så ikke gjort det tidligere?

Michael Lyder Andersen:
”Timing og økonomi. Jeg har altid gerne ville skabe noget, men aldrig selv. Nu stod sol, måne og stjerner rigtigt, og min datter er blevet så gammel, at jeg kan give den en over nakken uden at have dårlig samvittighed. Jeg er egentlig tryghedssøgende og har altid haft vellønnede job, så der var styr på den del. Jeg havde en god opsparing og tænkte, at det var nu eller aldrig.”

Carsten Krogh Bækgaard:
”I mange år troede jeg, at jeg var på rette vej mod medejerskab i et bureau. Sådan skulle det ikke være, og det tog hårdt på mig. Jeg måtte finde en ny drøm, og den er her. Det har været vigtigt for mig at ikke at være solist, men en del af et rockband. Jeg har ikke, før nu, fundet profiler, som er vidt forskellige fra mig selv, men som jeg deler værdier, med.” Bækgaard.

Morten Gam:
”Vi skulle lige have tid til at møde hinanden i vores liv, og så skulle sol, måne og stjerner lige stå på linje, inden vi kunne spring ud i det her.”

Thomas Purkær:
”For mig var tidspunktet det helt rigtige nu. Det har længe trukket at blive selvstændig igen, og nu er børnene blevet noget større og kan det meste selv – og så føltes både tidspunktet og teamet som det helt rigtige.”