Før Cannes: Drillesyge præger majs bedste virale film

Peter Engholm
25@mail.dk

Førstepladsen indtages af en alvorlig casevideo i øjenhøjde – men den efterfølges af et par videoer, som ikke nøjes med at lovprise sig selv, men også håner konkurrenten.

Verdens største reklamefestival, Cannes Lions, står for døren, og alene film-juryen skal igennem flere end 3.000 arbejder. Det giver ekstra opmærksomhed på en række film, og BeOn – tidligere GoViral – varmer op til begivenheden med den seneste måneds bedste film. 

Listen er ny, men flere temaer går igen – Samsungs tilsyneladende kroniske drilleri af Apple, og produktdesign, der bliver reklame i sig selv. Alt sammen ganske underholdende, men i den seneste måneds bedste film er der bestemt ikke meget at grine af.

1. Against child abuse by Anar foundation

En atypisk casevideo i toppen.  En spansk organisation mod børnemishandling stod med en massiv udfordring:  Hvordan markedsfører man sig over for børn, der føler sig mishandlet, uden at deres mishandlere ser det?
Svaret fandt man i en på overfladen ganske almindelig billboardreklame med et skjult budskab henvendt til børn eller rettere personer under halvanden meter.
Casevideoen er velproduceret, og det alvorlige budskab har hjulpet den på vej (rent viralt) og skaffet den godt 8 mio. visninger i seneste måned. Casevideoer synes i stigende grad at indfinde sig som delevenlige fænomener, der giver brands mulighed for at udføre lokale aktiviteter, der først senere spredes globalt.

  • Score: 8.5
  • Agency: Grey, Spain

 2. Galaxy S 4 grad party by Samsung

Samsung kan tilsyneladende ikke få nok af at drille Apple, og  den nyeste reklamefilm grad party er bestemt ingen undtagelse.
”Visse smartphones er smartere end andre,” proklamerer Samsung i videoen og lader samtidig kampen om det hidtil Apple-ejede unge og hippe publikum sætte ind.
Samsung skærer tingene ud i pap og lader samtlige midaldrende familiegæster i videoen stå med deres Apple-telefoner i åbenlys fascination over de egenskaber, som de unges Samsung telefoner besidder.
Videoen er som de forudgående ”the next big thing” videoer velproduceret, men konceptet er efterhånden ved at være lidt slidt. Eneste nyskabende ved videoen synes at være den øgede fokus på telefonens features, hvilket bestemt tæller op.

https://www.youtube.com/watch?v=WARI_7c-Ofc

3. The challenge by Audi

Det er ikke kun blandt smartphones, at der konkurreres åbenlyst. Med en ”The Challenge” er Audi ude efter Mercedes på en ligeså drilagtig måde. 
Videoen, der har opnået 5,7 mio. visninger i sidste måned, har integreret Star Trek-memet på en intelligent måde, så Audi glider med på den enorme forventningsbølge op til den forestående filmpremiere – og appellerer dermed til et allerede eksisterende publikum.
De mange referencer til filmen gør det imidlertid mindre let for ikke-inkarnerede Star Trek fans. Bag videoen er instruktøren Paulilu, der tidligere instruerede den virale hitvideo til Dollar Shave Club*. The challenge er ikke nær så god, men formår alligevel at levere moderat underholdning, der bestemt er en plads på Top5 listen værdig.     

  • Score: 7,9
  • Directed by Paulilu

https://www.youtube.com/watch?v=WPkByAkAdZs

4. Evolutionary husband by Samsung

Samsung er aktuel med endnu en kampagne – denne gang for deres nye TV Evolution Kit.
Videoen, der har opnået imponerende 6,7 mio. views på en uge, er produceret med en god portion humor. En kvinde drømmer sig til en mand der ordner alle de huslige pligter, er romantisk og i det hele taget overenergisk som følge af et installeret evolutionary kit i ryggen. 
Ideen er sød og underholdende, men meget klogere på produktet bliver man ikke. Derudover mangler kampagnen dybde og fremstår en smule banal i sin enkelthed.
Imidlertid skal det meme, videoen tager op, ikke undervurderes. Mange kvinder kan relatere til drømmeriet og Dove’s beauty sketches store success fra forrige måned har bevist, at målgruppen er værd at samle på, når det kommer til spredning af videoindhold online.

  • Score: 7.5
  • Directed by Michaël Bellamy, Coralie Braconnot, Franck

https://www.youtube.com/watch?v=u9HMhSvnbmk

5. Coca-Cola sharing can by Coca Cola

Coca-cola har med denne video taget det ultimative skridt i forhold til deres ”share happiness” kampagnefilosofi. Der er blevet udviklet et nyt dåseprodukt med tanke på at gøre det at drikke en cola til en delevenlig oplevelse.
Ideen er sjov på trods af, det ikke rigtig løser noget problem af dimensioner. Samtidig er videoen et eksempel ud af mange på kampagner, hvor produktdesign bliver reklame i sig selv. En trend, flere og flere bureauer og brands synes at spekulere i.
Cokes sharing can har imidlertid opnået langt mindre opmærksomhed end det foregående navne-på-flaskerne-stunt.

  • Score: 7.0
  • Agency: Ogilvy

https://www.youtube.com/watch?v=72fRuE8vmo0

Kriterier for scoren

Be Ons bedømmelse baseres på et internt udarbejdet scorecard, hvor videoerne – foruden antallet af views, social shares og generel mediebuzz – bedømmes ud fra seks overordnede kriterier, der har betydning for kampagnens online succes. Vurderingen foregår på en skala fra 1-10, hvor 1 er bundkarakter.

  • Øjeblikkelig tiltrækningskraft : Skaber de første 10-15 sekunder nysgerrighed? “Pay-off” skal ske øjeblikkeligt og kommunikeres tydeligt. Ingen har lyst til at spilde tid.
  • Publikums fastholdelse: Besidder videoen dét ekstra, der skal til for at fastholde og imponere dagens online publikum. En kendis, et velvalgt soundtrack, eksklusive optagelser, sex appeal eller blot en fangende titel.
  • Storytelling: Videoen skal være interessant og bidrage med noget unikt eller noget bedre inden for dens genre. Storytelling relaterer sig endvidere til flowet i handlingen samt det kreative koncept bag.
  • Share ability: Videoen skal udføres i et format og en tone, som brugerne ønsker at dele på deres blog eller med deres sociale netværk. Mennesker er historiefortællere fra naturens side – de vil dele og skabe samtaler, hvis du giver dem en grund.
  • Produktion: Videoens kvalitet, layout samt ægthed har betydning for oplevelsen samt brugernes lyst til at dele. Er videoen behagelig at se, vækker den en følelsesladet respons og er der i det hele taget sammenhæng mellem layout og handling?
  • Samlet kampagne: Kampagnens dybde har betydning for den overordnede brugerinvolvering og organiske trafik. Har vi flere indholdstyper og mange kanaler i spil?