Forestil dig Bond uden product placement? Kedeligt

Peter Engholm
25@mail.dk

Biograf-aktuelle Bond holder fint formen – og balancen med product placement. I 007-universet er produkterne ligefrem en bærende del af universet, mener både en film-anmelder og en bureau-direktør.

Den danske regering fik tidligere på månedens bred opbakning om medieforliget, der forbyder product placement i danske film. På denne baggrund lyser den aktuelle James Bond-film “Skyfall” så op. Her er product placement en del af det finansielle grundlag, men nok så væsentligt: Også en af søjlerne, som bærer filmen. Publikum forventer det ligefrem.

Det mener Berlingskes filmanmelder, Jacob Wendt Jensen, der er aktuel med bogen “Agent 007 – de danske forbindelser”. Han siger:

“Product placement er af de 11-12 komponenter, som en James Bond-film består af – på lige fod med skurken, Bond-baben og den lange åbnings-sekvens. Der er en forventning om, at produkterne er med – de opleves som et sjovt element i filmene. Hvad enten det er en computer eller en gravko, så ser vi lige mærket,” siger Jacob Wendt Jensen.

Bond-filmene er således product placement i yderste konsekvens. Heineken er stor-sponsor i den nye film, og Omega har ligeledes – nok engang – lagt både produkter og penge i kassen.

“I 007-universet kan der drejes på højst 3-4 haner pr. film – for der er traditioner, der skal tages hensyn til, også hvad angår produkter.  Og den aktuelle film gør det godt – den vender tilbage tilbage til udgangspunktet, og det største bifald under filmen kom, da garagedøren åbnes til en Aston Martin,” siger Jacob Wendt Jensen.

Balance-akten og elegancen i product placementen i den nye film understreges ifølge filmanmelderen og forfatteren af, at Omega og Heinekens egne reklamer ikke lever helt op til filmens niveau.

Og hvad angår reklamedelen er det oplagt at spille bolden videre til Stiig Helgens Binggeli, adm. direktør i Brandhouse:

“Bond og heltebrands hører sammen og accepteres af publikum. Der er simpelthen en kategori, vi kan kalde Bond-Brands – og de er velkomne i universet. Men det er fin balance, som folkene bag Bond forhåbentlig kan holde tungen lige i munden på.”

Stiig Helgens mener, at det egentlig ikke handler om product placement, snarere om partnerskaber mellem personligheder. Bond er helten – den ultimative helt og måske det stærkeste ”filmbrand” nogensinde – og han fungerer bedst med brands, der også har en helte personlighed

”Et brand med helte personlighed – helst en universel ikonisk status – kan Bond-universet bruge til at støtte figuren. Og omvendt kan et heltebrand bruge Bond til at understrege sin heltestatus. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvem Bonds partnere er. Ford Mondeo giver ingen mening, men det gør Aston Martin. Heineken kan have godt af at blive et helte brand, hvilket Heinekens seneste film da også har haft en smag af. Det samme gælder for Coke Zero, som netop er lanceret som et heltebrand. Nike og Tag Heuer er også oplagte,” siger Stiig Helgens