38-årige Heinrich Vejlgaard var ikke i tvivl, da han i år 2000 valgte at søge ind i bureaubranchen. Det skulle være hos Robert/Boisen & Like-minded.
“Jeg var bl.a. fascineret af noget af deres tidlige arbejde med Ikea – herunder en film med Carl Mar. Det lykkedes mig at få en samtale, og det gik godt. Jeg blev ansat,” siger Heinrich Vejlgaard.
Nu er han blevet partner, og i en uforudsigelig, zappende og søgende verden ligner det stor stabilitet. Heinrich Vejlgaard fandt åbenbart den rette hylde i første hug. Med en enkelt afstikker til Amsterdam, men mere om det senere.
Der var ikke umiddelbart noget, der sendte den unge Heinrich Vejlgaard i retning af reklamebranchen. Han kommer fra Esbjerg, og det er ikke en by, man forbinder nævneværdigt med reklame – måske lige bortset fra Henrik Juul fra Partners, der også kommer fra Esbjerg.
Fisk og olie trak ikke
Men han vidste dog, at hans fremtid ikke skulle handle om fisk eller olie. Efter nogle overvejelser endte det med Designseminaret i Sønderjylland, som er en grafisk design-orienteret uddannelse.
“Men i arbejdet med at udfærdige visuelle identiteter fandt jeg det meget naturligt at tage skridtet videre og arbejde med udformning af kommunikationen. Der blev interessen for reklamebranchen vakt,” siger Heinrich Vejlgaard.
Og det er ikke kun i forhold til valg af bureau, han føler sig på den rette hylde. Selv om reklamebureauer i disse år ligner en truet type, så er hans tro på værdien af kernekompetencen usvækket.
“Det er klart, at fremtiden ser presset ud, hvis du tænker meget traditionelt. Udfordringen er at udvikle kreativiteten, så den bruges på at løse problemstillinger frem for at udforme kommunikation – og gør man det, så tror jeg på en god fremtid for reklamebureauer,” siger Heinrich Vejlgaard.
En holdning der skinner klart igennem, hvis han bliver bedt om at fremhæve cases for på den måde at beskrive ham som kreativ.
For ikke mange år siden ville en kreativ som ham diske op med nogle reklamefilm, men Heinrich Vejlgaard fremhæver bl.a. American Express Small Business Saturday og en brasiliansk case, hvor et fremstød for organdonation blev kædet sammen med passionen for en fodboldklub – “Immortal fans” – begge Cannes-vindere. Derved er han godt i tråd med den store trend i Cannes, der handler om, at brands skal tage et ansvar for udviklingen i verden – ikke som et CSR-projekt, men som en del af deres forretning.
Kunderne glade for at diskutere forretningsproblemer
Men også Red Bull og Danske Banks Mobile Pay trækker beundring.
“Jeg ved ikke, om det er et bureau, der har fået ideen til Mobile Pay – men det er under alle omstændigheder godt tænkt. Aldrig har jeg hørt så mange tale godt om Danske Bank. Og Red Bull – de er i en klasse for sig selv. Havde de indsendt deres Stratos-projekt til Cannes, havde den ryddet hylderne,” siger Heinrich Vejlgaard og fortsætter:
“Hos Robert/Boisen taler vi om, at “any business problem can be solved with a playful solution”. Det gælder om at bruge den nødvendige tid på at identificere forretningsproblemet og derefter udvikle en kreativ løsning på den. Først derefter giver det mening at tale om kommunikation.”
Heinrich Vejlgaard tilføjer, at det er en tilgang, der giver god mening for kunderne.
“De fleste kunder er glade for at fokusere på problemstillinger, så det er en tilgang, der giver en god dialog,” siger Heinrich Vejlgaard.
Robert/Boisen har ikke udgjort hele hans professionelle liv. Han tilbragte faktisk fem år på bureauer i Amsterdam, og specielt et bureau var han glad for at være på – Amsterdam Worldwide (tidligere Strawberry Frog).
“Der var mange nationaliteter samlet, og de var der alle med den tilgang, at nu skulle de have nogle fede år. Det gav en passion og dedikation som gjorde det enormt spændende og givende at arbejde der, og faktisk overvejede jeg, om jeg overhovedet ville hjem igen,” siger Heinrich Vejlgaard.
Men der skete det, som der ofte sker med unge mennesker: Hans kæreste blev gravid, og det bragte dem hjem til Danmark.
Dedikation og passion
Heinrich Vejlgaard mener ikke, at der umiddelbart er den store forskel på hollandske og danske bureauer.
“De har nogle større budgetter, og det gør det selvfølgelig sjovt. Men du ser også danske bureauer håndtere globale opgaver ud af Danmark, og Amsterdam rummer både traditionelle og visionære bureauer – lige som i Danmark,” siger Heinrich Vejlgaard og fortsætter:
“Jeg tror, det vigtigste handler om passion, dedikation og ambition. Man skal ikke stille sig tilfreds med en løsning, der er god nok – man skal stræbe efter at finde den rigtige løsning, selv om det kan indebære tid og lange diskussioner. Jeg erkender, at det at blive far kan indebære en udfordring i forhold til den tilgang til arbejdet. Men dedikation og passion fungerer samtidig bedst, når man er et helt menneske, og selvfølgelig kan det lade sig gøre at kombinere familie- og arbejdslivet, hvis man er bevidst om det.”