Forsker: Vi kan lige så godt omfavne AI, for det kommer til at påvirke vores dagligdag

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

“Forskningen viser, at en del kedelige opgaver kan automatiseres, hvilket leder til højere motivation. Tidligere studier bakker op om, at der kommer en stigning i personens subjektive tilfredshed, når AI-værktøjer kommer ind,” siger adjunkt på Aarhus Universitet, Jonas Frich Pedersen.

Selvom vi lever i en verden, hvor der konstant sker teknologiske fremskridt, rejser der sig naturligt både spørgsmål og udfordringer med den generative kunstige intelligens, som har godt et år på bagen.

Men et er sikkert: Man kan ikke sidde den teknologiske udvikling overhørig, og adjunkt på Aarhus Universitet, Jonas Frich Pedersen, der forsker i kreativitet og kreative processer, er ikke tvivl om, at AI-værktøjerne kan komme til at ændre medarbejderes evner, motivation og arbejdsgange.

”Vi kan lige så godt omfavne AI, for det kommer til at påvirke vores arbejdsdag. Forskningen viser, at en del kedelige opgaver kan automatiseres, hvilket leder til højere motivation. Tidligere studier bakker op om, at der kommer en stigning i personens subjektive tilfredshed, når AI-værktøjer kommer ind.”

Til trods for dette, ser mange – især medarbejdere – AI som en trussel, men Jonas Frich Pedersen, mener, at man skal se den kunstige intelligens som en arbejdspartner og ikke som et værktøj, der vil erstatte mennesker.

”Der er stadig brug for, at vi bruger vores menneskelige egenskaber, for AI er bedst, når den bruges sammen med menneskelige egenskaber. Mennesker vil ikke blive erstattet af AI, men hvis man ikke bruger AI, kan man godt risikere at blive hægtet af i forhold til mennesker, der samarbejder med AI, fordi det forbedrer menneskers evner,” siger Jonas Frich Pedersen og fortsætter:

”Teknologien er her nu. Den virker, og den er tilgængelig for alle, og det koster nærmest ingenting. Vi skal ikke konkurrere med AI, men vi kommer til at konkurrere med mennesker, der bruger AI.”

Gartner Group om kunstig intelligens

De primære udfordringer for ledere er at identificere, hvor og hvordan generativ kunstig intelligens passer ind i eksisterende og fremtidige forretnings- og driftsmodeller; hvordan man eksperimenterer produktivt med brugssituationer for generativ AI; og hvordan man forbereder sig på de længerevarende omvæltninger og muligheder med, der følger med de nye AI-trends. 

  • Investorer forventer nye vækstkilder og bedre marginer
  • Kunder vil udnytte generativ kunstig intelligens og forventer, at leverandørerne gør det samme
  • Medarbejdere vil forlade organisationer, hvor mennesker udfører arbejde, som generativ kunstig intelligens kunne håndtere

Gartner Group forudser:

  • at 70 pct. af virksomhederne vil i 2025 have som et af deres fokusområder at få styr på bæredygtige og etiske udfordringer ved brug af AI
  • at 35 pct. af alle store virksomheder i 2025 vil have en ansvarlig for AI, som refererer direkte til CEO’en eller COO’en
  • at 70 pct. af al udsendt information fra virksomheder i 2025 vil blive genereret af AI.
  • at der endnu ikke vil være nogen ændring i fald eller stigning i antallet af jobs pga AI i 2026
  • at AI kan reducere den globale co2-udledning med 5 – 15 pct. i 2030 og vil forbruge op til 3,5 pct. af det globale forbrug af elektricitet
  • at i 2030 vil alle beslutninger taget af AI, der ikke overvåges af mennesker, give tab aktiver på 100 mia. dollars