Fragmenteret produktionsmiljø giver nye muligheder

Peter Engholm
25@mail.dk

Annoncørernes budgetter strækkes med kravet om at levere indhold på snart sagt alle kanaler. Det giver en ny type marked – og dermed nye muligheder, påpeger produktionsselskab.

For 10 år siden blev der brugt 10 mio. kr. på at producere 1 reklamefilm til 2 medier; tv og bio.

I dag bruges de samme 10 mio. kr. på at producere i hvert fald 20 film til 10 forskellige platforme.

Eksemplet – som en marketingchef hos en stor, dansk annoncør gav for nylig – ridser produktionsbilledet anno 2015 op. Der er film alle steder, eller rettere; en forventning om, at film er til stede over alt, og at virksomheder har en visuel identitet, der er levende.

Tendensen ses også hos Faxe Kondi, hvor store film i reklameblokken fylder mindre i markedsføringen til fordel for flere små film på de sociale medier.

Et marked, der deles op i flere og mindre bidder, giver nye grupperinger. Og det har et relativt ungt, men erfarent produktionsselskab, taget konsekvensen af.

”Kravet om mere content har givet en ny type marked. Under de største produktionsselskaber og de største bureauers inhouse-selskaber er nu en spraglet underskov – fra enkeltpersoner på bureauerne over ny-uddannede kommunikatører til et bredt felt af freelancere. Vi har kunnet se en plads ved at slå fast, at der også ved de små, men mange produktioner, kan leveres kvalitet og sikkerhed i leverancen,” siger Jonas Koop.

Han var med til at starte inhouse-produktionsselskabet 360º hos Adtomic og stiftede for godt et par år siden produktionsselskabet Milk and Honey, hvor Kasper Graversen stødte til i begyndelsen af året. Sidstnævnte er medstifter af The Kompany Entertainment i Los Angeles, der bl.a. laver production service for europæiske kunder. De seneste fire år har han  produceret reklame- og corporatefilm i Danmark.

Når True Award i næste måned uddeler priser til bedste film og bedste kampagne, skal man ikke forvente at se et selskab som Milk and Honey på scenen.

”Det er rugbrødsarbejde. Det er måske ikke så award-sexy, men det er vores fokus. De mindre film, men samtidig de mange film. Vi er dem, der laver den type content, der løbende eller ofte skal laves,” siger Kasper Graversen.

Det kan umiddelbart lyde mindre ambitiøst …

”Den store forskel er, at rammerne umiddelbart er mere beskedne. Det er et bevidst valg. Og et fravalg. Vi har lavet store produktioner – de rigtig store ting. Men der skal bruges mange ressourcer hver eneste gang på at slås om en stor produktion,” siger Jonas Koop.

”Bureauer og annoncører kan se os som deres inhouse-produktion: Let at gå til, hurtig eksekvering, sikkerhed i leverancen – altså convenience. Fordelen for os er, at vi – i lighed med et inhouse-selskab – bliver brugt relativt ofte og ikke skal i pitch om hver enkelt opgave,” siger Kasper Graversen.

Som eksempel herpå ses DSB, der over en længere periode har brugt digitalbureauet Zupa og Milk & Honey i forbindelse med produktion af film hver 5. eller 6. uge.

Slår I jer reelt op på at kunne det hele – for det halve budget?

”Det er der – heldigvis, kan man godt sige – ingen, der kommer langt med i branchen. Det handler hverken om at underbyde eller om at forsøge at få et 200.000 kroners budget til at ligne noget til 4 millioner. Det er derimod en konstatering af, at markedet for content-produktion er stærkt fragmenteret, og at vi har valgt at omfavne de mindre produktioner,” siger Jonas Koop.