Fremtidens markedsføring er som sex. Det er kun tabere, der betaler for den

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Advance tænker mere og mere som en redaktion – bl.a. inspireret af en af bureauets kreative, Aaron Bateman – og modtager af sidste års Lommer-legat. Årets modtager er kvinde og fra et mediabureau.

Overskriften på denne artikel er et citat fra tekstforfatter på Advance, Aaron Batemans præsentation i går i Cinemateket i København. Han modtog sidste år Lommer-legatet på 60.000 kr., og det er blevet til projektet Agencyfuture.

Men med det citat skulle man måske så bare sige farvel og tak og lukke butikken, for hvilken fremtid er der for bureauer, hvis det kun er tabere, der betaler for markedsføring?

Så enkelt er det selvfølgelig ikke, og Aaron Bateman mente da også, at det i højere grad er medier, der bør reflektere over citatet.

“Der vil altid være behov for kreativ rådgivning,” sagde Aaron Bateman.

Citatet handlede for ham om at understrege en pointe om, at markedsføring kommer til at handle mindre om, hvad en virksomhed og dens bureau gerne vil fortælle og mere om, hvad forbrugerne forventer af et brand.

Det har nogen af de mest visionære bureauer, han har mødt på sin rejse, forstået. En af stifterne af Anomaly fortalte Aaron Bateman, at “fordi vi ikke er et reklamebureau, går vi ikke ind af døren til reklameverdenen.”

Anomaly er da også et bureau, der bl.a. er kendt for tv-shows og musik – og således et eksempel på bureauer, der tænker helt anderledes end det traditionelle push-skabende bureau.

En ting er at forstå og bruge de mange nye medier – det indebærer også at forstå, at man herigennem både kan få dialog med forbrugerne på helt andre måde, og at man kan udvikle på helt andre præmisser.

Samtidig udfordrer det også bemandingen på et bureau – uden at Aaron Bateman dog havde et klart svar på, hvordan den skal se ud. Kreative teknologer er en gruppe, der er værd at få ind, men i det hele taget kan der være tale om en bredere rekruttering. Han er i øvrigt selv journalist

Aaron Bateman har selv oplevet, at Twitter har været hans mest effektive værktøj til at identificere, hvem han skulle tale med og i det hele taget til at forme projektet. E-mail virkede ikke nær så godt – og reelt lykkedes det ham aldrig at få Crispin Porter i tale, fordi hans mails om et interview cyklede rundt i hierarkiet og blev opfattet som en jobsøgning.

Selvom han nu er færdig med projektet i regi af Lommer-legatet, så stopper det ikke, fordi Advance vil fortsætte det.

“Bloggen eksisterer, og Aaron har fået 800 followers på Twitter. Det giver os mulighed for at få input udefra og samtidig fortælle om os selv, så der er ingen grund til at lukke projektet ned,” fortæller adm. dir. Jens Krog.

Der er ikke tale om en meget struktureret satsning. Aaron Bateman vil få tid til at arbejde med og udvikle projektet – sammen med en repræsentanter fra andre dele af Advance. Og på en måde, der er redaktionelt inspireret.

Advance er i det hele taget ved at kigge mere og mere til redaktionelle filosofier og arbejdsmetoder.

“Når vi bevæger os fra den traditionelle kampagnetænkning, så bevæger vi os mere over mod, at vi skal arbejde med vores kunders tilstedeværelse i det offentlige rum. Det er en langt mere dynamisk proces, hvor man i højere grad skal kunne supplere det løbende arbejde med en evne til at være på og hver dag arbejde med de muligheder og udfordringer der dukker op – meget mere lig med det, der foregår på en avisredaktion,” siger kreativ direktør, Morten Kirchhoff.

“Så måske skal vi til at kalde vores projektledere for procesledere,” tilføjer Jens Krog.

Efter Aaron Batemans præsentation blev årets modtager af Ole Stig Lommer Legatet afsløret.

Det blev Iben Larsen, som er Senior Insight Manager hos MEC, og hun skal til USA for at belyse, hvad kvinder forventer sig af brands, som er tilstede i de sociale medier, og hvordan de ønsker at blive kommunikeret til, både hvad angår visuel stil såvel som indhold.

Målet er, at kunne levere en liste, der minder om kravspecifikationer på, hvad fremtidens reklamebureau skal mestre, set fra brugernes synspunkt og i den sammenhæng også forklare, hvorfor.