Frit efter kinesisk tradition: 2009 bliver Ad-hoc’ens år på mediemarkedet

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Eller måske abens år, for hvem får den. Medierne kommer til at gennemleve et år, hvor usikkerheden over, hvor næste måneds omsætning kommer fra, bliver fremherskende.

Kineserne har det med at giver årene dyrenavne, og skal vi følge den skik, så må 2009 blive abens år på mediemarkedet.

En anden – og måske mere præcis – mulighed ville være Ad-hoc’ens år, for der bliver tale om et uforudsigeligt år, hvor spørgsmålet er, hvem der får aben.

Således lyder i hvert fald vurderingen fra Dansk Annoncørforenings adm. dir. Otto B. Christiansen, og dermed lægger han sig på linje med flere mediabureau-direktørers udtalelser til Bureaubiz i går.

Usikkerhed er mere end noget andet, hvad der kommer til at præge næste år.

“Jeg er ikke så sikker på, om der bliver tale om en egentlig opbremsning. Det er jo foreløbig kun den finansielle verden, der har problemer, mens det går godt i de fleste andre brancher. Så min opfattelse er, at annoncørerne har trådt på koblingen frem for bremsen.

Men der er næppe nogen tvivl om, at usikkerheden vil komme til at ramme årsaftalerne. Selvom markedsføringsbudgetterne ikke bliver ramt af store besparelser, så vil de fleste givet være meget tilbageholdende med, hvor meget de vil binde sig til. Usikkerheden er jo hele vejen rundt, og derfor vil annoncørerne sikre sig fleksibilitet og manøvre-evne. Desuden er der heller ingen af dem, der vil være bekymret for, om de kan skaffe sig den medieplads, de har brug for, og det betyder, at rigtig meget annoncering vil blive placeret ad-hoc. Det bliver uforudsigeligt fra måned til måned”, siger Otto B. Christiansen.

Han tror, at dagbladene i særdeleshed vil være i skudlinjen.

“De bliver ikke bare ramt af den generelle usikkerhed. Her har annoncørerne også oplevet, at priserne rent faktisk er faldet gennem året på grund af konkurrencen med Nyhedsavisen. Samtidig er læsertallene faldet yderligere”, siger Otto B. Christiansen.