Gamle reklamedrenge: Alt var bedre i gamle dage

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Branchefolk i medierne: Tre tidligere reklamefolk, en forfatter og en nuværende reklamemand udtaler sig om datidens reklamer.

Tre tidligere – og kendte – reklamemænd giver nutidens reklamer en ordentlig en på skallen i dagens Børsen.

’Makværk’, ’laveste fællesnævner’ og ’analyserne har fået overtaget’ er nogle af de udtryk, som Peter Hiort,  Peter Wibroe og Jørn Duus, datidens reklameguruer, der alle er født i 40’erne, bruger, når de skal beskrive reklamebranchen i dag.

Tekstforfatteriet får også en tur. ’Mange af dem, som sætter tekster op, har simpelthen ikke forstand på det’, mener Peter Hiort og Peter Wibroe, mener at ’i dag gør de fleste reklamer verden dummere, grimmere og mere plat.’

Ifølge Jørn Duus dur det ikke, at måle reklamen før den er ude hos forbrugerne, som man ofte gør i dag.

Også arbejdstiden får en tur, når Peter Hiort fortæller, at i gamle dage, blev man på jobbet indtil en præsentation var færdig og der blev både røget og drukket til.

Han erkender, at det nok er sundere at være ansat i reklamebranchen i dag, hvor man ’går kl. 17.00, når de har drukket lidt cola’, men at charmen ved reklamebranchen samtidig er væk.

Også Knud Romer, reklamemand og forfatter citeres for at reklamerne har ændret sig til det mere kedelige:

”De er så bange for at træde folk over tæerne, og derfor er reklamerne ikke nær så frække og overskridende, som de engang var. Nu er det virkelig en flinkeskole, hvor man stryger folk med hårene”

Frederik Preisler, der har været i  branchen i 20 år og stadig er i fuld vigør – ikke mindst som sidste års modtager af prisen for årets bureau og årets bedste film ved True Award – savner ikke ’ de vilde dage’ men han ærgrer sig over, at reklame er blevet det , han kalder en ’pseudovidenskab’:

”Det sker nærmest aldrig mere, at nogen siger ’det er satme en god idé. Lad os gøre det!’. Nu skal alt igennem analyser og målinger først  (Børsen Mediemarked, p. 8-9 og 12).