Gammel reklameklassiker blev til verdens bedste brug af mobil

Peter Engholm
25@mail.dk

Man tager enhver kreativs våde drøm, at genskabe en reklameklassiker, og tilføjer al den teknologi, Google har til rådighed. Mix med generøsitet – og få en Grand Prix-vinder i Cannes og tomlen op fra dansk bureau-direktør.

I 1971 skabte Coca-Cola en klassiker: I’d like to buy the world a coke – og det udløser godt 40 år senere en Grand Prix – til Google – i Mobile Lions-kategorien i Cannes.

“Google tog et ikon af en reklamefilm og gennemtænkte den med al den teknologi, vi – eller nærmere: Google – har til rådighed i dag. Det gjorde mennesker kloden over i stand til – med deres generøsitet – at give en coke,” sagde Tom Eslinger, juryformand i Mobile og digital creative director, Saatchi & Saatchi Worldwide.

Personer kunne via deres mobil donere en Coca-Cola til andre via avancerede cola-automater verden over. Sammen med colaen kunne giveren sende en besked, som Google Translate oversatte til det lokale sprog – og via Google Streetview og Google Maps kunne man på mobilen følge “sin” cola på rejsen. Modtageren kunne via automatens kamera og tastatur udtrykke sin tak for colaen. Og giveren fik beskeden via mailen – på mobilen.

Det udløste en Grand Prix til Google og Hilltop re-imagined for Coca-Cola.

“Vi fokuserer på forbindelser mellem mennesker – og her bliver folk kloden over forbundet med en coke – og Google,” sagde Tom Eslinger, der blev suppleret af det svenske jurymedlem, Per Holmkvist, stifter af Mobiento:

“Hidtil har tilgangen til mobilløsninger været: “Det her lade sig gøre med en mobil!” – nu er det: “Det her kan ikke lade sig gøre uden en mobil.””

Lars Samuelsen er digital director hos Uncle, der har hentet 10 nomineringer på de første dage af Cannes Lions.

Han mener, at man kan lære af – og beundre – casen fra flere sider:

“Indledningsvist kan man som kreativ lette med hatten for, at Google tager fat i klassiske reklamefilm – og re-kreerer dem. Det udtrykker tanker, vi alle har haft: Hvordan ville man gøre det i dag. Her er det vel at mærke en intelligent ombygning, for Google er inde at arbejde med teknologien på nye måder, og demonstrerer sammen med Coca-Cola de enestående samarbejdsformer, der er tilgængelige,” siger Lars Samuelsen.

Han tilføjer:

“Det intelligente består bl.a. i, at det handler om forbindelser mellem mennesker – og ikke produktmarkedsføring. Her viser man, hvad man kan med teknologien – og iscenesætte det på en ny måde.”

Juryen fremhæver også det generøse element …

“Og det er bestemt et sympatisk element, og det optimistiske og generøse er i stigende grad blevet en del af Coca-Colas historik og brand-DNA. Men jeg tror ikke, at det er dét, juryen har lagt mest vægt på, bl.a. fordi Pepsi allerede har været lidt nede ad dén sti,” siger Lars Samuelsen.

Han peger på et andet generøst element:

“Der kan genereres så meget content omkring ideen, at det på én gang gør den let og selve casepræsentationen svær – for jeg er sikker på, at det har været én lang gang kill-your-darlings,” siger Lars Samuelsen.

Juryen tilføjede – til inspiration for både annoncører og bureauer – at der fortsat er masser af “white space out there“, hvad angår kreativ brug af mobilen. Og man behøver ikke udelukkende at forlade sig på den nyeste teknologi – således var en guldløve til enkel brug af sms i forbindelse med at donere penge til syge børn.



Få tweets fra Cannes på #Cannesbiz og kommentèr gerne

Følg Bureaubiz på Twitter