Det mindst vigtige, når danskere vælger job, er virksomhedens brand og produkter. Det viser Ballisagers Kandidatanalyse 2025.
Det gælder også for de unge, som ellers er blevet skudt i skoene, at de vælger job efter om virksomheden har et godt omdømme og sælger meningsfyldte produkter/ydelser.
“Historien med de purpose-drevne unge er en romantiseret løgn, fortalt af de lidt ældre, der sympatiserer med de unge og ønsker at fremstille dem pænt og lækkert.”
Han tilføjer:
“De unge er temmelig selvbevidste, når de vælger job – de er groft sagt vant til at få deres vilje – og derfor er de fokuseret på løn og fleksibilitet – alt sammen noget, der stiller dem godt i fritiden. De unge bliver hårde at forhandle med for arbejdsgiverne.”
Faktisk er det især de unge mellem 18-34, der især vælger job efter løn, mens 50+ vægter kolleger en anelse højere end en god løn. For midtergruppen (35-50) er fleksible arbejdstider lige så vigtig som gode kolleger.
Samlet set ligger løn og gode kolleger i toppen, og det har ikke forandret de seneste seks år. Til gengæld er fleksibilitet den faktor, der er vokset mest i betydning siden før corona-målingerne i 2019.
De unge vægter ikke medbestemmelse så højt
Det er blevet sagt og skrevet, at de unge vil have medbestemmelse og ansvar nærmest fra den dag, de træder ind ad døren til et nyt job. Men ifølge Ballisagers analyse er det kun 17 pct. af de unge, der synes, at ’mulighed for have indflydelse’ er vigtigst, når de søger nyt job. Endvidere er det blot 9 pct. af de unge, der skifter job, fordi de savner stolthed omkring det, virksomheden udretter for samfund og kunder.

Det gode stillingsopslag
Et nyt direktiv om løngennemsigtighed er på vej og allerede nu deler flere, hvad de får i løn på de sociale medier. Og lige præcis lønniveauet er det, som danskerne savner mest, når de læser et stillingsopslag.
Man må formode, at virksomhederne heller ikke er så gode til at beskrive arbejdsopgaverne, hvert fald ikke tydeligt nok, for det ligger på andenpladsen over det, danskerne savner.
Til gengæld er det ikke så vigtigt, at virksomhederne anstrenger sig for at lave et jobopslag, der adskiller sig fra andre, så det behøver man som virksomhed ikke at bruge energi på.

Man skifter – også – job pga chefen
Det er ikke en nyhed, at flere skifter job pga. chefen. Og det er ens for alle aldersgrupper. Men hos de unge er det også lønnen, der er en af de mest afgørende faktorer.
Til gengæld er det en overraskelse, at medarbejdere, der har kvindelige ledere, føler sig mere stressede end medarbejdere med mandlige ledere. Og det er uanset alderen på lederen.

I analysen skriver Ballisager, at det kan handle om organisatoriske rammer eller kvalifikationer. Det uddyber Morten Ballisager:
“Det er bemærkelsesværdigt, at der er flere stressede medarbejdere hos kvindelige ledere. Det er bemærkelsesværdigt. Jeg tror, at vi skal finde en forklaring på flere fronter. For det første er kvindernes eget stressniveau højt, og det kan smitte af på medarbejderne. Desuden er de kvindelige ledere en smule mere detaljerede omkring hvordan en opgave skal løses. De frisætter ikke medarbejderne i helt samme grad. Og så er de nok ikke helt tydelige omkring succeskriterierne. Så den del ligger hos kvinderne. Men det er også sådan, at kvinderne leder mere inden for organisationer, hvor stressniveauet generelt er lidt højere – eksempelvis sosu-området i kommunerne.”