Greenpeace i infight med Formel 1 om guerilla-video

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

F1 Shell Belgium Grand Prix var den officielle titel på Formel 1-løbet i søndags, men Shell fik lige lovlig meget opmærksomhed takket være et fjernstyret banner.

Opdateret. Guerilla-taktikken er klar: Ryk ind, hvor opmærksomheden er – og hvor andre har betalt for at være. Nogle gange kan det gøres med elegance og et glimt i øjet, andre gange er det – mildt sagt – mere … distraherende.

Shell og Formel 1-selskabet er givetvis af den sidstnævnte opfattelse, når det gælder weekendens Greenpeace-aktion.

Under sejrsceremonien efter Formel 1-løbet, med den officielle titel F1 Shell Belgium Grand Prix – og under afspilningen af den tyske nationalsang (Sebastian Vettel vandt løbet) – blev noget andet hejst: Et fjernstyret banner, som Greenpeace har installeret nogle dage forinden.

Banneret var prydet af et Shelll-logo, hvor venstre halvdel var erstattet af et isbjørnehoved, og logoet i højre halvdel var påsat djævelhorn: Save the arctic .org.

Aktionen var en protest mod Shells planer om at bore efter olie i den russiske del af Arktis. 

Det første banner, strategisk iøjnefaldende placeret, blev fjernet af en official, hvorefter et andet blev aktiveret – det blev også hurtigt fjernet. 

Greenpeace lagde en video af seancen på YouTube, Shell’s priceless Grand Prix Moment, der trak op mod 250.000 visninger i det halvandet døgn, før det blev fjernet efter protest fra “F1 Management”.

Nu er filmen så lagt på vimeo i stedet og kan – formentlig lidt endnu – ses her

“Bernie Ecclestone (Formel 1-ejeren, red.) og Shell ved nok godt, hvordan man skal fylde en racerbane, men de har tydeligvis ikke nogen idé om, hvordan sociale medier fungerer. Shell bruger millioner på slick branding til at fjerne offentlighedens fokus på selskabets bore-planer i Arktis,” siger Ben Yyliffe, Arctic Campaigner hos Greenpeace International i en pressemeddelelse. 

Shells Arktis-aktiviteter har også herhjemme fået Greenpeace på banen – eller på siloen, om man vil. Onsdag var aktivister i mere bastant Greenpeace-stil på spil på Shells olieraffinaderi i Fredericia. Her er planen at male logoet om på føromtalte måde.