Guava-direktør risikerer fængsel

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

I et prospekt fra februar sidste år fortiede Guava, at der var rejst mistanke mod selskabets adm. dir. for kursmanipulation. Forkert siger professor fra CBS

Der er ingen bagatelgrænse for kursmanipulation. Det er en alvorlig sag, som typisk straffes med fængsel i en eller anden grad.

“Det er ikke afgørende, om det er sket i stort omfang eller om man har opnået en gevinst. Bare det at man har gjort det er alvorligt. Selvom det er i lille omfang, så kan man jo frygte, at det kan blive til mere, når man kan finde på det”, siger professor Caspar Rose fra CBS.

Sagen går helt tilbage til 2006, hvor Finanstilsynet gjorde Statsadvokaten for Økonomisk kriminalitet opmærksom på, at Guavas adm. dir. Brian Mertz Pedersen havde handlet aktier med sig selv. Det førte så til et anklageskrift i november sidste år.

Men ind imellem – i februar 2008 – udsendte Guava et børsprospekt, hvor man bl.a. oplyser, om de ledende personer har været dømt for bedrageri, været involveret i konkurser eller “været genstand for offentlige anklager eller sanktioner fra tilsynsmyndigheder”. I prospektet står der ud for Brian Mertz Pedersen: Ingen.

Men der burde nok have stået noget om mistankerne.

“Det er altid en afvejning, hvor meget, man skal tage med. Man skal jo heller ikke skrive så meget, at det uvilkårligt vil skræmme investorer væk. Men hvis man skal investere i et selskab, så skal man have tillid til de folk, der skal forvalte pengene, og der kan en mistanke om kursmanipulation være en relevant information. Jeg mener derfor, at der burde have stået noget”, siger Caspar Rose.

Brian Mertz Pedersen henviser til, at han først blev tiltalt i november og at han derfor ikke i februar var genstand for offentlige anklager eller sanktioner.

Men det mener Caspar Rose ikke ændrer noget.

“Det er vigtigt at vi husker, at man er uskyldig, indtil man er dømt. Men det væsentlige er her, at Finanstilsynet har rejst en mistanke over for Bagmandspolitiet, som undersøger sagen. Den information burde have været givet videre”, siger Caspar Rose.

Efter publicering af denne artikel har Brian Mertz Pedersen og Casper Rose talt sammen. Se artiklen om dette her

Bestyrelsesformand, Ole Sigetty, vakler ikke i forhold til Brian Mertz Pedersens ansættelse.

“I det øjeblik vores direktør er en belastning for selskabet, så skilles vores veje”, siger han og afviser yderligere kommentarer – som f.eks. om en domfældelse vil gøre Brian Mertz Pedersen til en belastning.

“Det vil jeg ikke udtale mig om. Lad os nu se, hvad der sker”, siger Ole Sigetty.

Brian Mertz Pedersen vil i tilfælde af en fyring få 18 måneders løn, 1,5 mio. kr. i fratrædelsesgodtgørelse, 1 mio. kr. for tre års konkurrenceklausul og 30.000 kr. om måneden for at stå til rådighed 4 timer om ugen i 24 måneder. I henhold til regnskabet fik han i sidste regnskabsår 1 mio. kr. i løn, så aftalen vil give ham ca. 4 mio. kr. plus 720.000 kr. for at stå til rådighed.

I tilfælde af “change of control” vil han få 3 års løn.