Håndboldherrer er kommet i sponsorklemme

Peter Engholm
25@mail.dk

Dansk Håndbold Forbund har udsendt en pressemeddelelse, der er en utilsløret ansøgning, og hvor målet er at finde en sponsor. En usædvanlig, men defensiv tilgang, siger bureaudirektør.

Det danske herrehåndboldlandsholds kommercielle værdi er ikke alene historisk høj, der er også unikke fremtidsperspektiver – et fabelagtigt produkt.

De flotte ord er ikke Bureaubiz’ konklusion, men stammer fra organisationen bag landsholdet. Det sker i en salgstale forklædt som pressemeddelelse med overskriften “Dansk Håndbold Forbund jagter nyt guld”, der i går blev sendt til omtrent samtlige danske medier.

Grunden til selvpromoveringen er den triste, at ingen sponsorer tilsyneladende har fået øje på, erkendt og vist sig villig til at præmiere håndboldherrernes førnævnte potentiale.

Jagten på nyt guld skal – naturligvis – forstås på to plan: EM-guld på hjemmebane i 2014 og en gylden sponsorkontrakt.

Det kan umiddelbart virke usædvanligt at inddrage medierne i sin sponsorjagt – tror du, det virker?

“Nogle vil blive draget af oplysningen og tænke: “Aha, er landsholdet ledigt?” – og enkelte kan være åbne over for mulighederne. Samtidig nævner pressemeddelelsen seertal, og det er et udtryk for, at især sportsforbund fortsat lægger stor vægt på eksponering. Det kan være fint nok, men det ændrer ikke ved indtrykket af en noget defensiv strategi, for der er tilsyneladende ingen kunder i pipelinen,” siger Henrik Reichel Bartholdy, nordic managing director i MEC Access, der bl.a. rådgiver virksomheder i at aktivere sponsorater.

Dansk Håndbold Forbund (DHF) var i en lignende situation for to år siden. Da trådte Cimber Air til i sidste øjeblik op til en slutrunde og tegnede en treårig kontrakt – med mulighed for at afbryde efter to år, hvilket Cimber Air har udnyttet.

Umiddelbart kan det undre, for ifølge Henrik Reichel Bartholdy er det normalt efter tre år, at man for alvor kan måle salgseffekten af sit sponsorat.

Ikke desto mindre skal DHF nu finde en ny sponsor, eller flere, og noget kunne tyde på, at forbundet nærmer sig en nødplan.

“Der er to spor at følge: En nødplan, hvor sponsoratet er en spotvare, der kommer på udsalg, og med en ensidig fokus på eksponering og billetsalg. Det andet spor lægger op til at finde en langsigtet forretningspartner – med en gensidig udvikling af forbundet og sponsoren,” siger Henrik Reichel Bartholdy.

DHFs fodboldsøster, DBU, har købt MEC Access ind til at træde et skridt tilbage i sponsor-processen:

“DBU ønsker at kommer et spadestik dybere og se målgruppen og aktiviteterne på en anden måde – at indlede processen med at blive klogere på sin egen forretning og sit opland, frem for – som det ses andre steder – at se på, hvordan man skaffer den næste sponsor-million,” siger Henrik Reichel Bartholdy.

Frem for alt overvejende at se på seertal kunne det ifølge Henrik Reichel Bartholdy også være interessant at se på eksempelvis målgruppens brug af sociale medier, bl.a. fordi virksomhederne foretrækker at bruge et sponsorat til en 1-til-1 dialog.

“DHF kunne gøre deres hjemmearbejde og tilegne sig dybere viden om sig selv. Og når det er sket, og de har skabt et nyt produkt, kan de se på de virksomheder, der matcher. Men jeg anerkender, at det ikke er noget, man bare lige gør. Der er ikke tradition for at bruge udgifter på reklame-, media- og sponsorbureauer i det indledende arbejde. Og når man så hører bureauernes resultater, så skal man også være indstillet på at tage konsekvensen” siger Henrik Reichel Bartholdy.

Tankevækkende nok er DHFs pressemeddelelse ikke sendt til nogen bureauer.