Hård konkurrence og procurement presser allerede mediabureauerne

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

DRRB’s næstformand har svært ved at se, at mediabureauerne har levet en beskyttet tilværelse, og ser en risiko for, at auditering blot bliver en ny form for procurement.

Mediabureauerne har indtil nu levet en beskyttet tilværelse, fordi, der ikke er nogen auditeringsfirmaer, der har fået fodfæste på det danske marked, lyder det i dag fra formanden for Dansk Annoncørforening, Klaus Lohse

Dennudlægning har Jonas Hemmingsen svært ved at se. Han er nordisk chef for Mediacom og næstformand for Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening (DRRB).

“Konkurrencen på markedet er så hård, at et mediabureau hurtigt bliver straffet, hvis ikke man er en meget effektiv indkøber. Desuden møder vi i vidt omfang procurement, når der skal indgås kontrakter, så vi bliver konstant presset på prisen. Auditing er heller ikke nyt – det har vi oplevet i forskelligt omfang gennem årene. Når man skal bedømme indkøb, er det ikke kun et spørgsmål om pris – det handler også om f.eks. rådgivning og beslutninger under vejs i forløbet. Når auditering skaber merværdi, bygger den på en dyb indsigt i hvordan processerne foregår – ellers bliver det blot et ekstra procurement-led, og så har jeg svært ved at se ideen. Men det må jo være kundernes egen sag, siger Jonas Hemmingsen og tilføjer, at auditselskaberne savner en robust pool at benchmarke mediapriser op imod.

“Så jeg har svært ved at forestille mig, at man kan anskueliggøre, hvordan annoncørerne kan opnå 10-30% lavere priser”, siger Jonas Hemmingsen.

Formanden for Dansk Annoncørforening, Klaus Lohse, er enig i, at konkurrencen er skarp og at procurement også er med til at presse bureauerne.

“Men i forhold til almindelig procurement, så er auditering et samarbejde med professionelle, der alene har fokus på medieindkøbet, og som kan forklare ned til den sidste øre, hvorfor den er anvendt, som den er”, siger Klaus Lohse og tilføjer, at medierne også har en aktie i behovet for auditering.

“Der er tale om så komplekse aftaler, at det er meget svært for en marketingchef at gennemskue dem”, siger Klaus Lohse.