I begyndelsen af måneden, mens mange stadig holdt sommerferie, afholdt Splay Danmark det første YouTube Awardshow herhjemme; Guldtuben.
Det officielle formål var at hylde YouTube-community’et og de bedste YouTubere, og dernæst at styrke platformen marketingmæssigt og – ikke mindst – at demonstrere mediets styrke i forhold til de danske tv-kanaler.
Det sidste først: Livestreamningen af Guldtuben fastholdt 26.000 seere over hele showets længde, og var den 10. største tv-station i Danmark – foran bl.a. TV3+, TV2 Zulu og 6’eren – målt ud fra hele den danske befolkning.
Guldtuben tiltrak især unge 13-24 år, og i denne aldersgruppe formåede kun TV2 at tiltrække flere seere.
Seerne afgav over 830.000 nomineringer og stemmer på guldtuben.dk, der over to måneder havde godt 220.000 unikkere brugere. Showet fik over 40.000 stemmer.
”Vi er stolte over resultatet. Det viser med klarhed, hvilken revolution, der lige nu er ved at ske, hvor de selvgjorte stjerner løber med opmærksomheden. Vi havde håbet og forventet, at arrangementet ville trække opmærksomhed, men den hype, der mødte os på den røde løber, med så mange fans, var ekstrem,” siger Adrian Langer, COO i Splay Danmark, der er Nordens største YouTube-netværk.
Tomlen op for Guldtuben er samtidig en løftet pegefinger for de klassiske forankrede tv-kanaler, mediehuse og brands. Hvordan de integrerer de nye infrastrukturer fra social og tv fra understrømmen i deres digitale strategi, er spørgsmålet, som Kforum stiller i artiklen Millenial Influencers på YouTube.
Artiklens afsæt er Guldtuben og reklameanalysen fra Mindshare, der bl.a. fortæller, at 80 pct. procent af unge 15-25 år har en profil på YouTube (mod 33 pct. af hele befolkningen), at 68 pct. af de unge abonnerer på YouTube-kanaler, og de lytter til, hvad andre unge influencers anbefaler.
Mindshare samarbejder i stigende grad med YouTube’rne, og i artiklen nævner Jacob Holst Mouritzen, Head of Social hos bureauet, tre årsager til den stigende interesse for gruppen:
- Gennemslagskraft. Millenial Influencers på YouTube har direkte hul igennem til de unge mågrupper. Det kan være effektivt at markedsføre sig her, især hvis interaktion med produktet indgår i kanalindholdet.
- Troværdighed. Det er dét, de unge vil ha’ … Dén viden har Millenial Influencers, og det er i øvrigt ikke kun sjov og spas, men også seriøse ungdomsemner. Digitale storesøstre/storebrødre er dem, der vokser som stjerner, men bevarer en jordforbindelse.
- Tilgængelighed. Enhver kan skabe/blive sin egen mediekanal, og succesen afhænger ikke af, at gatekeepers i de etablerede medier inviterer dem ind.
Svaret på spørgsmålet om, hvordan de etablerede brands og medier får de unge med, hænger ikke nødvendigvis i vinden.
Artiklen nævner bl.a. #MissingFaxe – en YouTube-båren indsats fra Unibrew i samarbejde med førnævnte Mindshare og Splay Networks. Her fortolkede castede YouTubere som Novopleco og Kristine Sloth i deres videoer konceptet, som var en jagt på bynavngivne Faxi Kondi’er, som de andre brugere inviteres til at være med i.
Der var til slut 637 billeder fra brugere, der fandt Faxe Kondi-flasken. Videoerne fra YouTuber’ne er set over 200.000 gange, og kampagnen har ligeledes skabt +20 videoer fra andre YouTube’re.
En anden tilgang er at ansætte YouTubere på bureauerne – noget, som Jacob Holst Mouritzen overvejer.