Dansk instruktør bag augusts bedste virale film

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

De store brands besætter toppen – med en klar nr. 1 og et klart dansk fingeraftryk hos selvsamme 1’er. Nr. 3 er ikke en reklame, og brandet tager afstand fra filmen.

Nike står bag den seneste måneds bedste viralfilm, og Heineken er nr. 2 på den aktuelle Top5 fra BeOn. De to brands, der begge har Wieden+Kennedy som bureau, er vant til at ligge i toppen, men det nye ved Nike-filmen er bl.a. at den – som Bureaubiz tidligere har omtalt – har danske Nicolai Fuglsig som instruktør, og at den går ind og nyfortolker den 25 år gamle payoff ”Just Do It”.

Heineken glider med på trenden om at udføre viral-egnede stunts i en lufthavn – men gør det ifølge BeOn med solid storytelling og på en så engagerende måde, at man uvilkårligt sætter sig selv i passagerernes situation.

Nr. 3 på listen er endnu et stort brand; Mercedes-Benz – og så alligevel ikke, for filmen er ikke en reklame, men et filmskoleprojekt, der ikke på nogen måde er godkendt af Mercedes. Tværtimod tager bil-producenten afstand fra den.

https://www.youtube.com/watch?v=aPkyPdubqDs

1. Just do it – possibilities by Nike

Nike, der med en ny video fejrer 25 års fødselsdag for deres berømte tagline ”just do it”, er som altid svær at komme udenom på Top 5 listen. Ikke alene er videoen velproduceret, den indeholder også sportsstjerner som LeBron James, Serena Williams samt FC Barcelona-spilleren Gerard Pique.
Derudover kan få brands som Nike, bryste sig af at have flere end 18 mio. globale medlemmer i deres digitale økosystem, der alle eksponeres og opfordres til at dele alt fra videoer til aktiviteter under hashtagget #justdoit – og på den måde bidrager til den organiske spredning globalt.
I 25 år har Nike råbt ”just do it”. Med introduktionen af begrebet ”possibilities” er ideen nu at bistå fans med produkter, services og inspiration, der i højere grad skal fortælle dem ”how to do it”. Genialt. 

https://www.youtube.com/watch?v=PenROORvLyw

2. Departure Roulette by Heineken

Lufthavnsstunts er efterhånden et udbredt fænomen på den virale scene og Heinekens seneste video er ingen undtagelse. I fin tråd med foregående kampagnekoncept ”Dropped”, hylder Heineken i denne video det eventyrlystne i folk (der jo som bekendt styrkes mere eller mindre proportionelt med mængden af alkohol – deraf den røde tråd).
I videoen følger vi en kvindes søgen efter frivillige rejsende i JFK’s terminal 8, der har mod på øjeblikkeligt at bytte deres nuværende rejsedestination ud med en mere eksotisk, alt afhængigt af hvad rouletten lander på.
Videoen scorer højt på dens evne til at engagere og fastholde seeren gennem solid storytelling, primært fordi ideen er let at relatere til og dermed også delevenlig. Ville man selv sige ja hvis man fik chancen?  

3. Mercedes-Benz spot by Germany’s Ludwigsburg film academy

Det her er muligvis den mærkeligste kampagne, vi nogensinde har bragt på Top 5 listen. Videoen, der slet ikke er en reklame, men et filmprojekt udført af filmstuderende i Tyskland, har opnået  over 2 mio. visninger på en uge.
Den virale succes er imidlertid ikke så svær at forstå, når det går op for én hvilke følsomme moralske og politiske emner, den sætter i søen med Mercedes som gidsel.
Under punchlinen ”Detects dangers before they come” følger man en Mercedes-Benz’ egenrådige påkørsel af en ung og legende Adolf Hitler.
Mercedes har taget afstand fra projektet. Selv udtaler de studerende, at de med den fiktive reklame ønsker at sætte fokus på, hvad der ville ske, hvis teknologi havde en sjæl og kunne træffe moralske beslutninger på lige fod med mennesker. 

 • Score: 8.2
 • Video director: Tobias Haase

https://www.youtube.com/watch?v=OVE1OcfB1E4

4. Here’s to change by HTC

HTC, der har holdt afstand til den virale kampplads, hvor blodige slag mellem især Apple og Samsung har udspillet sig i 2013, er tilbage med brandets eftersigende største kampagneinvestering nogensinde.
Robert Downey Jr. er – med en toårig kontrakt – HTC’s nye ansigt og symbol på forandring. I videoen forsøger HTC at understrege brandets rolle som change maker ved at udforske uendelige ordkonstruktioner på baggrund af H, T og C, såsom Humongous Tinfoil Catamaran and Hipster Troll Carwash.
Videoen er underholdende om end en smule bizar og forvirrende. Den bakkes op af en række forskellige sociale engagerende aktiviteter, hvilket forhåbentlig tilføjer kampagnen den dybde der skal til for at den slår igennem.  

https://www.youtube.com/watch?v=JkTsyll1SUo

5. A team that unites the world by Qatar Airways and FCB

I forbindelse med FIFA World Cup i 2022 har Qatar Airways lanceret en video, der promoverer deres sponsering af FC Barcelona. I videoen følger vi en stewardesse og hendes rejse gennem Barcelona, hvor hun møder både nye, erfarne og tidligere spillere i diverse forklædninger, før hun når sin destination, Camp Nou.
Videoen med de mange FCB-stjerner er velproduceret med et godt soundtrack, der giver en ”feel-good” følelse hele vejen igennem. En video, hvor branding af flyselskabet og fodboldklubben opnår fin synergi og ikke virker kunstigt opstillet.
Men videoen mangler lidt kant for rigtigt at ”stikke af” viralt. Der vækkes ingen stærke følelser – medmindre man naturligvis er inkarneret Barcelona-fan.

 • Score: 7.0
 • Agency: 180 Amsterdam

   

Kriterier for scoren

Be On baserer karakterne ud fra et internt udarbejdet scorecard, hvor videoerne foruden antallet af views, social shares og generel mediebuzz, bedømmes ud fra seks overordnede kriterier, der har betydning for kampagnens online succes. Vurderingen foregår på en skala fra 1-10, hvor 1 er bundkarakter. 

 • Øjeblikkelig tiltrækningskraft

  Skaber de første 10-15 sekunder nysgerrighed? “Pay-off” skal ske øjeblikkeligt og kommunikeres tydeligt. Ingen har lyst til at spilde tid!
 • Publikums fastholdelse

  Besidder videoen dét ekstra der skal til for at fastholde og imponere et online publikum i dag. En kendis, et velvalgt soundtrack, eksklusive optagelser, sex appeal eller blot en fangende titel.
 • Storytelling

  Videoen skal være interessant og bidrage med noget unikt eller noget bedre indenfor dens genre. Storytelling relaterer sig endvidere til flowet i handlingen samt det kreative koncept bag.
 • Share ability

  Videoen skal udføres i et format og en tone, som brugerne ønsker at dele på deres blog eller med deres sociale netværk. Mennesker er historiefortællere fra naturens side – de vil dele og skabe samtaler, hvis du giver dem en grund.
 • Produktion

  Videoens kvalitet, layout samt ægthed har betydning for oplevelsen samt brugernes lyst til at dele. Er videoen behagelig at se, vækker den en følelsesladet respons og er der i det hele taget sammenhæng mellem layout og handling?  
 • Samlet kampagne

  Kampagnens dybde har betydning for den overordnede brugerinvolvering og organiske trafik. Har vi flere indholdstyper og mange kanaler i spil?