Hestekur sikrede overskud i pr-bureau

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Markant reduktion af lønkontoen kompenserede for faldende bruttoavance. Hos et mindre jysk pr-bureau var der fremgang på toppen – men ikke på bunden.

2011 kan ikke kaldes for et fremgangsrigt år hos pr-bureauet Kastergaardbo, der er stiftet af de kendte tv-journalister, Søren Kaster og Jens Gaardbo. Sidstnævnte har dog forladt bureauet og er nu nyhedsvært på TV 2 News.

Bureauet oplevede et fald i bruttoavance – uden dog at have reduceret medarbejdertallet tilsvarende. Når det ikke fører til faldende overskud men derimod en forbedret bundlinje, skyldes det, at bureauet har reduceret de gennemsnitlige personaleomkostninger betragteligt. Faktisk så meget som 32,6 pct., så hver af de 8 medarbejdere i gennemsnit kostede lige knap 500.000 kr.

Adm. dir. Stine Grønkjær udtrykker tilfredshed med udviklingen på bundlinjen, som er tilvejebragt med en trimning af omkostningerne. Der er sparet på administrationen og der har været en partner mindre i det meste 2011.

Hos det jyske pr-bureau, Related, gik det lige modsat. Bruttoavancen steg – men et lille overskud året før blev vekslet til et lille underskud.

Forklaringen er, at bureauet har været gennem en omstilling.

“Regnskabet ser ud som forventet, idet vi har lagt hele strategien om i 2011, og flyttet fokus fra at være et kommunikationsbureau med brede kompetencer til PR-bureau med mindre men stærkere kompetencer. Samtidig har vi ændret navn og identitet fra Medieministeriet til Related,” siger adm. dir. Henrik Koch og fortsætter:

“Derudover satser vi hårdt på at blive Skandinaviens største PR bureau inden for turisme og rejse branchen. Det kan også ses på vores nye kunder, så som Egypten, Den dominikanske Republik og Tjekkiet. Dette har kostet på bunden, men vi kan allerede nu se de positive konsekvenser af denne strategiændring. Så vi er meget positive for fremtiden her i Vejle.”

Nøgletal for Kastergaardbo

 • Bruttoavance 5,6 mio. kr. -17,6 pct.
 • Bruttoavance pr. medarbejder 700.000 kr. -27,9 pct.
 • Lønandel 71,2 (76,1)
 • Resultat af primær drift +0,443 mio. kr. +180,4 pct.

  Bruttoavance er estimeret af Bureaubiz

Nøgletal for Related

 • Bruttoavance 4,3 mio. kr. +8,9 pct.
 • Bruttoavance pr. medarbejder 430.000 kr. -12,9 pct.
 • Lønandel 81,6 (74,7)
 • Resultat af primær drift -0,132 mio. kr. (+0,157 mio. året før)

  Bruttoavancen er estimeret af Bureaubiz