HK tvinger bureauer til overenskomst som de aldrig slipper af med igen

Peter Engholm
25@mail.dk

HK har på det seneste valgt nye bureauer. Til glæde for alle parter, men med opgaverne følger også en obligatorisk overenskomst med HK.

OPDATERET. Hvis et bureau har Royal Unibrew som kunde, så taler sandsynligheden for, at der står Egekilde og Faxe Kondi på bordet i mødelokalet. Og måske overvejer bureaudirektøren at skifte til VW, når Volkswagen har underskrevet en kontrakt med bureauet.

Og når HK melder sig som kunde, så følger der en HK-overenskomst med – for de medarbejdere på bureauet, der arbejder inden for HK’s områder. Det er hverken sandsynligt eller noget, der ovevejes – det er helt sikkert.

”Vi ville blive grinet af, hvis de bureauer, vi vælger til at sælge tanken om kollektive overenskomster, ikke selv har én. Kravet om en HK-overenskomst gælder enhver af vores samarbejdspartnere,” siger Jesper Schmidt, der er faglig chef hos HK Privat.

HK har for nylig valgt Magnetix som dialog- og digitalbureau og &Co som reklamebureau. Inden da har fagforeningen arbejdet sammen med bl.a. Advance, Shrpa, Responsive og BBDO. Der er således adskillige bureauer, der kender til HK’s krav.

Faxe Kondi og Volkswagen kan være noget, et bureau gerne vil skilte med. Men samme frivillighed er der ikke med HK …

”Nu er vores drift hverken at sælge sodavand eller biler. Vores ”vare” er at sikre gode løn- og arbejdsvilkår via overenskomsten. At have HK som kunde er basalt set at acceptere den danske model,” siger Jesper Schmidt.

HK kan opsige kontrakten med bureauet, men bureauet kan ikke opsige overenskomsten med HK – det virker ikke ligeværdigt …

”Det er to forskellige forhold. En overenskomst er vilkår, der er gældende for alle vores medlemmer, uanset hvad deres arbejdsgiver ellers måtte indgå af aftaler,” siger Jesper Schmidt.

Bureauerne har typisk individuelle aftaler med medarbejdere – og dermed goder, der er ilpasset den enkeltes situation. Hvad nu hvis disse forhold er bedre end HK’s …

”En individuel aftale kan varsles væk – det er så at sige ”faders vilje”, så længe han har lyst. Men en overenskomst kan ikke varsles væk,” siger Jesper Schmidt.

Gennemsnitslønnen på bureauer er relativt høj – så her får HK’ere typisk mere i løn allerede. Måske på bekostning af ferie, hvis det er aftalt. Skal medarbejderen så gå op i ferie og beholde lønnen?

”Det er ikke gjort med løn alene, det er f.eks. også barsels- og pensionsvilkår. Men det er ikke plus-plus, således at alt bliver hævet. En overenskomst med HK er, på bureauer med gode vilkår, blot en garant for, at de varer ved,” siger Jesper Schmidt.

Hos DRRB siger direktør Tine Aurvig-Huggenberger:

“Det er ikke et ukendt fænomen, at kunder stiller specifikke krav til et bureau. Med HK er det en overenskomst, som følger det danske aftalesystem. DRRB’s holdning er, at det er op til de enkelte bureauer at vurdere, om de – på baggrund af de kendte betingelser – vil indgå en aftale med HK,”