Hopenhagen har genereret mediaspace for to mia. kr.

Peter Engholm
25@mail.dk

Den internationale klimakampagne har givet København omtale i et omfang, der ligger uden for by-kampagners normale budget. Men Wonderful Copenhagen er ikke med på Hopenhagen-holdet.

Kan man varme op til et topmøde, hvis sigte netop er at undgå global opvarmning? Ja, det kan man – endda i usædvanlig høj grad, når man har mediaplads for 371 mio. dollar.

Beløbet, der i dagens valutakurs svarer til 1.875 mio. kr., er, hvad Hopenhagen-projektet har genereret af mediaspace, og det var vel at mærke opgjort en hel uge inden, at COP15-mødet begyndte.

Hopenhagen, der er blevet til på initiativ fra International Advertising Association (IAA), støttes bl.a. af Coca-Cola, SAP og Siemens, der har afgivet en del af deres indkøbte mediaplads til at gøre opmærksom på Hopenhagen.org.

Et mediabudget på to mia. kr. – i listepriser, bevares – er aldeles uhørt, når det drejer sig om at få placeret en hovedstad på landkortet hos turister, investorer og andet godtfolk. Man kan selvfølgelig diskutere, hvad det reelt er værd, hvis topmødet mislykkes, og København i stedet bliver Flop’enhagen. Alligevel må den massive omtale vække lige dele glæde og misundelse hos dem, der i forvejen arbejder med at promovere København – heriblandt Wonderful Copenhagen.

Tidligere på året blev hovedstadsregionens nye brand, cOPENhagen – Open for You, lanceret, men dét, der skulle være årets højdepunkt for brandet, står nu i skyggen af Hopenhagen.

“Nogle af de sponsorer, vi gerne ville have i tale, valgte Hopenhagen i stedet. Det er et superkoncept til lejligheden,” siger Ole Andersen, salgs- og marketingdirektør i Wonderful Copenhagen.

Hvad er så din holdning til Hopenhagen?

“Jeg synes faktisk, at det er en fremragende kampagne. Den er stor og flot – og med til at opbygge København. Men det er en engangsforteelse, der er ekstremt fokuseret på den konkrete begivenhed. Vi ville gerne have haft én, der rakte længere frem,” siger Ole Andersen.

Men Hopenhagen har en enorm volumen – kunne I ikke bygge videre på den?

“Ikke helt, for Hopenhagen er svært at bredde ud, f.eks. over krydstogtgæster, som vi også gerne vil have i tale. Vores cOPENhagen – Open for You har en langtidsholdbarhed og rummelighed, hvor de førnævnte gæster kan mødes med cOPENhagen – Open for Cruises,” siger Ole Andersen.

Har I overvejet at parkere cOPENhagen for i stedet hoppe på Hopenhagen i perioden?

“Vi ville gerne have bragt de to brands sammen, og vi fik lavet et udkast, der gik på cOPENhagen – Open for Hope. Altså med cOPENhagen som subbrand til Hopenhagen, men det blev ikke til noget over for IAA. Det synes jeg er ærgerligt,” siger Ole Andersen.

Hovedstadsregionens brand skulle have fået et boost i 2009 med tre store arrangementer i København, og starten var vellykket, idet Outgames tog vel imod cOPENhagen – Open for Diversity. Men den efterfølgende IOC-kongres kom til at stå i Danmarks tegn, snarere end Københavns, konstaterer Ole Andersen. Og endelig afholdes COP15 i Hopenhagen.