Hvordan ser branchen ud om 10 år? Her er en stribe bud

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Hvad skal du om en måned? Hvor ser du dig selv om to år? Svært at svare på? Så en stribe bureau top-chefer er mere vovede, når de forudser Mad Men anno 2025 – i øvrigt uden at enes om så meget.

Når danske politikere skuer frem, har horisonten i disse år det med at stoppe i ”tyve-tyve”.

Helt så meget røg i krystalkuglen er der tilsyneladende ikke hos klodens største bureauer. Her har en lang række direktører kækt taget udfordringen op, da AdAge bad dem se frem.

I forlængelse af tv-serien Mad Men, der gav os et fascinerende syn på bureau-livet i 60erne og 70erne, bad AdAge dagens bureau-chefer om deres bud på, hvordan Mad Men vil se ud i fremtiden – nærmere bestemt 10 år fra nu af.

Lidt røg er der dog i kuglerne – eller også konsulterer direktørerne ikke den samme spåkone – for der er bestemt ikke enighed;

  • Tv-reklamer bliver – igen – forsøgt begravet af nogle, men andre holder dem i live.
  • Kreative bureauer forsvinder – nej, for behovet for ideer vil ikke ændre sig.
  • Big data vil skabe omsorg og store følelser … i en grad, at brands bliver som kæledyr på størrelse med bygninger, der pumper brand-kærlighed direkte ind i hovedet på os.

Til gengæld er der enighed om, at det snart – måske endda allerede – er gammeldags at tale om, at noget er digitalt.

Vi har plukket lidt blandt cheferne og deres indlæg:

Martin Sorrell, CEO, WPP Group

Når teknologi, data og content fylder så meget i det, vi laver, bliver ”digital” snart en forældet og snæver beskrivelse. Flere Peggy Olson’er (sekretæren i Mad Men, der bliver tekstforfatter og kreativ næstkommanderende, red.) kommer til at lede bureauer – i lighed med folk med mere forskelligartet baggrund generelt.
Til den tid vil CFO’ere og procurement-chefer være blevet enige om, at marketing er en investering, ikke en udgift.

Sarah Hofstetter, CEO, 360i

‘Digital’ vil ikke længere beskrive bureauer eller kanaler. Teknologi vil gøre ting nemmere, men behovet for menneskelig kreativitet på tværs af marketing vil stadig spille en afgørende rolle i forståelsen af forbruger-psyken og i at få ting til at ske.

Ted Royer, kreativ direktør, Droga5 New York

I 2025 vil alle have kommunikation fra virksomheder forbundet direkte i ansigtet. Og det vil vi have det ok med, for på det tidspunkt har koncernerne overbevist oos m, at de er vores store bedste venner – som hunde så store som højhuse.

Arthur Sadoun, global CEO, Publicis Worldwide

Hvad skal vi med traditionelle bureauer, når brands og forbrugere er så sømløst forbundet via deep data. Og det går ikke kun den ene vej – platforme vil gøre producenter og forbrugere i stand til at skabe meningsfulde oplevelser sammen. Denne symbiose kræver hurtige forandringer hos os.

Robert Senior, worldwide CEO, Saatchi & Saatchi

Det vil stadig være kunder, stadig være kreative ideer, der vil udfolde sig på tværs af kanaler – og de bedste ideer vil forandre kundernes forretning. Men måden, det hele præsenteres på, vil fortsat være hurtigere, billigere, bedre integreret, målbart og bærbart … Og begrebet ”tv reklamer” vil være gået af mode.

John Allison, executive creative director, 4Creative hos Channel 4

I 2025 vil verden stadig lide under det store digitale kollaps i 2023, hvor milliarder og atter milliarder zettabytes af data gik tabt for evigt og lagde den globale økonomi i ruiner. Da optøjerne er på deres højeste, gaderne er sat i brand, og alt synes tabt, stikker en ad-guy snuden frem og siger ”Jeg tror, jeg har en idé …”

Rei Inamoto, chief creative officer, AKQA

I 2025 vil 95 pct. af forbrugerne handle uden at tale med et andet menneske. Flere og flere services bliver digitale – og det er problemet for brands. Hvordan skal de se dette som en mulighed og skabe meningsfulde forbindelser og services til folk.

Pam Hamlin, global president, Arnold Worldwide

Vi skal fortsat finde måder at fortælle tidløse menneskelige historier, der gør brands relevante og vigtige for forbrugere. Udfordringen bliver at holde sig foran teknologierne, fordi de vil påvirke, hvordan menneskelige historier bliver fortalt. Der kommer stadig flere måder at nå folk – og alligevel bliver folk sværere at nå, og det gør ideer vigtigere end nogensinde.

Richard Edelman, CEO, Edelman

Tv-reklamer vil stadig findes i forbindelse med live begivenheder som Super Bowl. Media planning, PR og digital vil smelte sammen.

Lori Senecal, global CEO, CP+B

Reklame bliver at forstå og forudse baseret på individuel menneskelig adfærd og behov. Det kan via service-teknologien få folk til at føle sig forstået – med omsorg. Brands kan via big data overvåge folks behov og levere big service & big emotion.

Bill Koenigsberg, CEO, Horizon Media

Der vil ikke længere findes kreative bureauer, og mediabureauernes kunder vil kigge efter ”consumener experience”-bureauer, styret af de mediabureauer af i dag, som formår at håndtere content, planning, activation, analyse og innovation. Bureauer vil hyre psykologer og bureau-cheferne vil være content strategist’er, der vil orkestrere forbruger-rejsen og løbende skabe engagement.

Andrew Smart, vice chairman, Droga5


Efter mange års opsplitning vil nogle felter finde sammen inden for media, kreative, digital og PR – fordi det er mest effektivt og bedst for kunden. Og tv – ja, ideen med at afbryde et show med en række spots vil forsvinde. Brands vil selv producere show, og så længe indholdet er godt, vil forbrugerne acceptere afsenderen.