Mere relevans og målrettethed for at minimere spild. Således lyder mantraet i øjeblikket, og det er en af årsagerne til, at de traditionelle massemedier taber terræn.
Men det er også en god grund til, at man i øjeblikket oplever flere initiativer, der skal give bannerannoncerne nyt liv.
“Bannerannoncer har levet højt på, at de er blevet afregnet efter effekt. Men grundlæggende har de været anvendt på samme traditionelle vis som øvrig massekommunikation”, siger adm. dir. Martin Rasmussen, Mindshare.
Bureaubiz skrev tidligere på ugen om, at Behavioural Targeting spås at blive næste store bølge inden for markedsføring på internettet.
Et andet eksempel er det helt nye initiativ fra en række mediehuse, som sammen med det norske firma, Open AdExchange, vil skabe større mulighed for at indrykke bannerannoncer tilpasset de søgeord, brugerne skriver ind.
Også en form for Behavioural Targeting.
“Det er et eksempel på den målrettethed, som vi længe har efterlyst, og det kommer da heller ikke dumpende ned fra himlen. Vi har ventet på det et godt stykke tid”, siger Martin Rasmussen og fortsætter:
“Men en vigtig grund til, at vi hos mediabureauer og annoncører vil se på initiativet med positive øjne er, at Google på det danske marked har opnået noget, der ligner monopolstatus. Det er ikke godt for markedet og dermed for vores kunder. Det var det samme, dengang TV 2 havde en for dominerende status. Derfor er vi i bund og grund alle interesseret i at få stækket Googles magt”, siger Martin Rasmussen.
Han peger samtidig på, at de danske dagblade på et punkt dygtigt har afvist Googles tiltagende styrke. I modsætning til mange andre lande, har Google aldrig fået foden inden for med Google News. De danske dagblade har holdt fast i indholdet, og derfor har de et godt grundlag for at introducere det nye banner-system.
Initiativet samler størstedelen af den danske mdiebranche, idet både Berlingske Media, JP/Politiken, TV 2, Børsen, Egmont, Jubii og de tre regionale medievirksomheder Nordjyske, Syddanske og Fynske deltager.
Egmonts deltagelse i systemet bliver der sået tvivl om i det norske medie, Kampanje, fordi selskabet i Norge er med i et konkurrerende firma, MyAd, der også har ambitioner om at komme ind i Danmark.
Men Egmont melder hus forbi i forhold til den tvivl.
“Egmonts norske serieforlag er i Norge med i MyAd, og i Danmark er det danske serieforlag med i OpenAdExchange. Det er helt naturligt, at vi i hvert land er gået med i det samarbejde, der har samlet branchen om et bedre digitalt annoncemarked og et alternativ til Google. Det er der ikke noget til hinder for. Vi er optaget af at bruge de tjenester, som kan gavne vores selskabers indtjening mest, dér hvor de opererer”, siger Christian Steen Jensen digital chef i Egmont.