Ikonisk dansk brand blev Årets Markedsfører

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Jørgen Vig Knudstorp er en af de sidste 10 års største danske erhvervs-successer. Han blev i aftes belønnet af Kreativitet & Kommunikation.

Lego er et brand i verdensklasse. Den slags ord er ikke nogen, man hører allermest om et dansk brand rettet mod forbrugere.

Så det er en markedsførings-præstation af stort format, men det er samtidig en case, man kun sjældent finder ved diverse awards-shows. Det rådede Kreativitet & Kommunikation bod på torsdag aften, da man i forbindelse med uddelingen af den årlige Advertising Effectiveness Award (AEA) kårede Lego som Årets Markedsfører.

For at understrege styrken i Lego som case, så var der enighed i juryen om valget, fortalte formanden for K&K, Mona Juul. Og juryen er den samlede bestyrelse i K&K.

“Og det er ikke ofte, vi er 100 pct. enige,” sagde Mona Juul, da hun på scenen fortalte om valget.

Topchefen Jørgen Vig Knudstorp er meget stærkt forbundet til den succes, som Lego har oplevet gennem de sidste 10 år, og derfor var det også ham der modtog hæderen.

Det eneste man egentlig kan undre sig over ved kåringen er: Hvorfor i år? Hvorfor ikke sidste år? Eller forrige år? Eller hvert år for dens sags skyld?

“Spørgsmålene giver en del af forklaringen,” siger Mona Juul til Bureaubiz.

“Lego kunne ganske rigtigt være blevet hædret i de foregående år, og det understreger bare, hvordan de er i en liga for sig selv. Men i år har vi også oplevet The Lego Movie – og ja – det er ikke Lego, der har lavet filmen, men de har haft modet og ambitionen til at sige ja til projektet. og dermed præstere en klasse-case på noget som alle snakker om i disse år: content markedsføring,” siger Mona Juul og fortsætter:

“Sæt filmen sammen med Legos stærke strategi med et konstant og benhårdt fokus på produktet, legen og oplevelsen med brandet og hele tiden søge at brede det ud og så har du content markedsføring i høj klasse. Dette har gjort udslaget i år.”

Det kan så tilføjes, at The Lego Movie er den tredje mest indspillende film i USA i år, og traileren er blevet set 26 mio. gange på Youtube.

Jørgen Vig Knudstorp kunne supplere med en anden case – et Ninjago-projekt, der i løbet af få uger opnåede over 50 mio. visninger. 

Han slog dog også fast med det samme, at Legos succes ikke bygger på markedsføring men på et unikt produkt, der har samme relevans over alt i verden. Men sådan noget skal vedligeholdes og udvikles – og her spiller markedsføringen en rolle. På meget kort tid introducerede han nogle hovedlinjer i, hvordan Lego arbejder med markedsføring, og her spiller evnen til at arbejde med mange touchpoints en stor rolle.

Fornylig skrev Hanne Feldthus her på Bureaubiz om en stor Harvard-analyse om marketings rolle for succesfulde virksomheder – og her var netop evnen til at arbejde med mange touchpoints en af tre hovedpunkter.

Omkring The Lego Movie forklarede Jørgen Vig Knudstorp, at Lego helt grundlæggende er indhold. Det fremgår f.eks. af børns forhold til reklamerne, fangrupper, Youtube etc.

“Så for os var det en fantastisk oplevelse at se andre give produktet indhold, og vi synes filmen er et smukt udtryk for, hvad brandet står for,” sagde Jørgen Vig Knudstorp.

En meget åben pris

Sidste år var det Dagbladet Børsen, der blev kåret som årets Markedsfører på grundlag af kampagnen, “Hvad kan vi danskere”. At sætte den case ved siden af Lego kan synes at være et meget stort spring, og det afspejler et problem med hæderen. Et problem som også rækker ind i juryen for AEA.

Her bruger jury-medlemmerne meget tid på at evaluere omfattende ccasebeskrivelser og resultater, men hvordan skelner man imellem den årlige Grand Prix vinder og Årets Markedsfører – i særdeleshed, når Årets Markedsfører bygger på en kampagne, som ikke gør sig gældende i konkurrencen.

Svaret er dog enkelt.

“Der er ganske enkelt ikke nogen sammenhæng – ud over at priserne uddeles samme aften. AEA kåres på basis af et grundigt og omfattende arbejde i juryen, der bruger tid på at læse betydelige case-beskrivelser igennem. Årets Markedsfører er en meget åben og totalt subjektiv bedømmelse, der foregår i K&Ks bestyrelse,” siger Mona Juul og fortsætter:

“Hensigten med Årets Markedsfører er at hylde et firma, der har været både modig og dygtig. Og det kan være alt lige fra en meget stor og betydelig markedsfører som Lego, der står bag en lang og vedvarende indsats, til en meget mindre annoncør, der i året har gjort noget mere enkeltstående.”