Internationalt ejede bureauer i Danmark afleverer millioner af kroner i management-fees til deres moderselskaber hvert år.
Ifølge Søren Kyllebæk, tidligere direktør hos Omnicom-selskabet DDB, er det en måde at suge kapital ud af de danske selskaber, selvom den officielle forklaring er, at afgiften går til management- og serviceydelser.
Hos Mindshare oplyser Martin Ove Rasmussen, at han i 2009 betalte 5 procent af bruttoavancen, lig med 1,6 mio. kroner til den britiske ejer WPP.
Hos Ogilvy, der havde underskud i 2008 og 2009 på henholdsvis 1,3 og 2,9 mio. kroner, afleverede bureauet ca. 3,8 mio. kroner i managementafgifter til samme WPP.
Niels Folmann, indtil for nylig adm. dir. hos BBDO, måtte også af med management-afgifter og i stedet for at ærgre sig over udgiften, forsøgte han at få noget for pengene – blandt andet ved at sende medarbejdere på kurser og efteruddannelse samt søge rådgivning på hovedkontoret.
Reklamebureaubranchen er ikke den eneste branche, hvori der sendes overskud ud af landet til hovedkontorer i andre lande, og Skat har da heller ikke kigget specifikt på reklamebranchen. Men der har været en enkelt sag ifølge kontorchef Troels Kjølby Nielsen, hvor Skat har undret sig.
En af de ting, der kan gøre Skat mistænksomme, er, når virksomheder, som er blevet overtaget af internationale spillere, pludselig begynder at generere en serie underskud (Børsen, p. 40).
Mange firmaer tilbyder – forskellige – målemetoder på sociale medier
En tredjedel af Danmarks 1000 største virksomheder har i dag en side på Facebook, Twitter eller Youtube.
Hidtil har det især været antallet af fans, der har været målestok for om virksomheden gjorde sig godt på de sociale medier.
Men nu prøver flere og flere analysefirmaer og bureauer at overbevise kunderne om, at lige netop deres værktøjer er de rigtige til at måle effekten.
Blandt andet det næsten nystartede rådgivningsfirma Crisp, der har et såkaldt scoreboard, hvor virksomheder kan måle aktiviteten på deres Facebook-side, herunder antallet af “posts” fra fans, samt antallet af “likes” og kommentarer på de “posts”, som virksomheden sender ud.
En anden virksomhed er SearchAcademy.dk, der netop har indgået et partnerskab med det internationale analysehus Converseon. De tilbyder via en ny nordisk afdeling at monitorere aktiviteten og omtalen på både Facebook, Twitter og alverdens blogs og debatfora.
Managing partner hos Converseon Nordics, Jan Mortensen, erkender, at det kan være svært for kunderne at vide, hvad de skal vælge. Der er ikke nogen fælles standard at pejle efter og risikoen for informationsoverload blinker rødt i horisonten.
Novo Nordisk er en af de virksomheder, der har brug for en løsning til monitorering af nye medier:
“Vi sidder med et meget akut behov lige nu, og vi skal have en løsning inden længe, men vi skal først finde ud af, om vi skal vælge en dyr etableret udbyder eller en lille, mere fleksibel spiller”, siger social media projectmanager Kasper Kofod, som mener, at det er vanskeligt at gennemskue markedet (Børsen, p. 42).
Lego, Flügger og cirka 30-50 andre danske virksomheder åbner en fælles e-butik i Kina.
De danske virksomheder vil bruge kongehuset og den lille havfrue i en markedsføringskampagne af e-butikken for at få fat i de 450 millioner kinesiske internetbrugere, som forventes at vokse til 650 millioner i 2015.
Det er Eksportrådet i Shanghai, der har taget initiativ til e-butikken, der skal foregå i samarbejde med 360buy.com, der er Kinas svar på vestlige giganter som eBay og Amazon.
Via det samarbejde kan de danske virksomheder spare mange etablerings- og markedsføringsomkostninger, da 360ebuy.com har godt fat i kineserne med en markedsandel på 36 procent af den kinesiske e-handel (Berlingske Business, p. 12).
Kommunikationseksperter: Lundbeck har et troværdighedsproblem
Lundbeck profilerer sig over tre sider i deres årsrapport med, at de er en etisk og ansvarlig virksomhed. Den påstand klinger hult, mener kommunikationsrådgiver Henrik Byager:
“Det er lidt som om, at “går den, så går den”, men det er en risikabel strategi. I modsætning til Novo Nordisk er det aldrig i samme omfang lykkedes Lundbeck at få overbevist omverdenen om, at det er en etisk og ansvarlig virksomhed”.
Han bakkes op af Steen Vallentin, lektor og ph.d. ved CBS Center for Corporate Social Responsability og professor Verner C. Petersen fra Institut for Ledelse ved Handelshøjskolen på Aarhus Universitet, der mener, at det ikke er til at gennemskue om Lundbeck har handlet rigtigt i sagen om en af deres samarbejdspartnere, der sælger Lundbecks medicin til dødsstrafsbrug i USA.
Berlingskes erhvervskommentator konstaterer, at Lundbecks ledelse, adm.dir. Ulf Wiinberg og den nye formand Matts Petterson burde have stået frem selv.
I stedet har de stukket hovedet i busken og overladt forsvaret til udviklingschef Anders Gersel Pedersen og kommunikationsafdelingen, der kæmper en brav kamp, men ikke magter at trænge igennem med budskabet om, at Lundbecks etiske linje fint harmonerer med hensynet til bundlinjen. (Berlingske Business, p. 6-7).
Branchefolk i medierne
Marketing bør løftes op på direktionsniveau. Det mener Martin Roll, der er brandrådgiver bosat i Singapore. Men hvis det skal kunne lade sig gøre, kræver det, at marketingcheferne er i stand til at påtage sig en direktionsrolle og det halter lidt, mener Martin Roll.
Årsagen er, at de fleste marketingfolk uddannes snævert inden for marketing og kommunikation og typisk forbliver funktionelle specialister i deres karriereforløb.
For at marketingchefen skal kunne gøre sig i direktionen, skal han eller hun udføre strategisk marketing og dermed kunne dokumentere sammenhængen mellem indsats og udbytte. Samtidig skal marketingchefen konstant have en opdateret værktøjskasse inden for branding, marketing og strategi (Berlingske Business, p. 2).
Martin Roll er også i Berlingskes Nyhedsmagasin, hvor han over 7 sider fortæller om, hvordan det er at have 200-250 rejsedage om året og flyve 800.000 kilometer, hvilket svarer til tyve gange rundt om jorden ved ækvator (Berlingske Nyhedsmagasin, p. 26-32).