Internationale bureaukæder bruger People Group-modellen

Peter Engholm
25@mail.dk

Skomager – bliv ved din læst? Nej, udvid din biks. Reklamebureauerne får søstre i pladeselskaber, ungdoms-FN og planteskole-for-brands.

De store linier blev blandet med de mindre – men ikke mindre væsentlige – nebengeschæfts, da de internationale bureauchefer mødtes med bureaukonsulenter ved det årlige AdForum Worldwide Summit i New York.

Fra Danmark deltog Hestbæk Consult. Det var anden gang, og nogle af sidste års tendenser var i mellemtiden blevet tegnet tydeligere op:

“Digital er fortsat nøgleordet – ikke længere som disciplin, men fuldt integreret i alle discipliner. Digit-all eller Digitail, om man vil. Og i lyset af krisen, der udspillede sig kort derfra på NY Stock Exchange, var et andet gennemgående træk hos de globale CEOs debatten om accountability – altså brugen af data i alle marketing programmer til at værdisætte indsatsen over for kunderne”, siger bureaukonsulent Dan Hestbæk.

Men på sidelinjen – og som noget, der umiddelbart kunne ligne en trodsreaktion på finanskrisen – ses ventures.

“De fleste bureaunetværk allokerer ressourcer til at investere i nye tiltag – alt fra reklamevirksomheder, pladeselskaber til One Young World,” siger Dan Hestbæk.

De to sidstnævnte har Euro RSCG som afsender. Pladeselskabet signer kunstnerne, styrer distributionen og markedsføringen. Og One Young World er et globalt netværkt og -konference.

“Initiativet er et FN for op-til-25-årige. Bureauet rekrutterer unge fra virksomheder på kundelisten og som en new biz-aktivitet – og afholder en konference,” siger Dan Hestbæk.

De nye selskaber kan være nok så forskellige, men formålene kan samles på tre områder:

  • Nye forretningsområder – som når M&C Saatchi med Saatchi Invest har specialiseret sig i at pleje brands.
  • Nye talenter – alle bureauer skriger på kompetent arbejdskraft, og nye ventures minimerer “flugtmulighederne” for de unge talenter.
  • Ny indsigt i brancher og forbrugere – alle bureauer er et indsigts-værktøj af en slags, men selskaber i andre brancher giver andre indfaldsvinkler.

“De nye ventures er ren employerbranding, som når det mest downloadede band fra deres pladeselskab spillede på tagterrassen hos Euro RSCG. Det er sjovt at være på et reklamebureau – eller rettere: Det skal være sjovt,” siger Dan Hestbæk.

Han hæfter sig ved, at mediabureauerne har en ganske anden tilgang til ventures.

“Reaktionen fra de store mediabureau-kæder er “Jamen, vi søger skam at opkøbe kompetencer”, og det kan være en o.k. strategi. Frem for at oprette nye selskaber søger de i stedet at samle kompetencerne under ét tag,” siger Dan Hestbæk.

Det nye er nebengeschæfterne er ikke selve deres eksistens, snarere at bureaukædernes ledere fremhæver dem. Omvendt behøver man ikke at tage til New York for at se flotte selskabs-buketter, plejet af et reklamebureau:

“People Group er genialt og et godt eksempel på mangfoldighed, hvad angår selskaber. Med de mange platforme gør de det nemmere at komme ind i deres butik, ” siger Dan Hestbæk.