Tirsdag efter pinse tonede statsminister Helle Thorning Schmidt og økonomiminister Morten Østergaard frem på skærmene med et regeringsoplæg om 39 mia. kr. til mere velfærd.
Dagen efter blev der udskrevet valg – og pludselig var regeringsoplægget blevet til valgkamp. Ugens tilbud: Din stemme for 39 mia. kr.
Det lugtede fælt af forrige valgkamp, hvor Helle Thorning Schmnidt også var meget aggressiv med valgløfter, og løftebrudsdiskussionen har klistret til Helle Thorning Schmidt i flere år efter valget.
Så var den tætte kobling mellem regeringsoplæg om velfærd for 39 mia. kr. og valgudskrivelse nærmest som at invitere den diskussion ind i varmen igen?
Lars Løkke Rasmussen fra Venstre var hurtig til at gribe løftebruds-diskussionen, og siden er regeringen kørt videre på sundhedsområdet.
Nye løfter
Helle Thorning Schmidt kan ikke udtale sig på tv uden at nævne ordet nulvækst adskillige gange og dermed nævne alt det hun kan, som Venstre ikke kan. Onsdag kørte der f.eks. en nyhed på News, der lyder noget i retning af: Regeringen giver 15 mia. til sundhed – hvis den bliver valgt.
At eksperter faktisk sår tvivl om værdien af udspillet fylder mindre – vælgerne kan dårligt få andet indtryk end, at der er mange gode ting på vej, hvis regeringen bliver genvalgt.
Men køber de virkelig den en gang til? Har de endegyldigt glemt de massive løftebruds-diskussioner?
Kigger man på meningsmålingerne, kan det tyde på det. Her kan det dog have betydning, at medier og offentlighed har fået en ny prygelknabe: Lars Løkke Rasmussen på grund af hans tabte troværdighed.
Det førte f.eks. til den såkaldte Pantorama-sag, som eksploderede fordi direktøren ikke havde tid til at bekræfte Lars Løkke Rasmussens historie før senere på dagen.
Andre ting kan dog tyde på, at i det mindste skuffelsen stadig sidder dybt i en række vælgere. Det har man f.eks. kunnet se i vox-pops. En nylig meningsmåling i Berlingske viste også, at der er mange flere røde vælgere blandt tvivlerne. Måske det skyldes skuffelserne.
Eksperter uenige
Spørger man eksperter, så er meningerne delte. I hvert fald har de to, som Bureaubiz har talt med hver sin modsatte opfattelse om løftebrud.
Kommunikationsrådgiver med speciale i omdømme og underviser på DMJX, Trine Nebel, er netop ved at lægge sidste hånd på en bog omkring hvordan et omdømme kan lide skade og hovedcasen er Socialdemokratiets løftebrud.
Selvom Trine Nebel ikke er i tvivl om, at visse vælgere opfatter løftebruddet som et stort svigt, mener Trine Nebel godt hun kan kommunikere sig til at få tilliden genskabt hos nogle af vælgerne. Dog ikke med at komme med flere løfter, som hun gjorde lige inden valgudskrivelsen.
”Hun kan godt kommunikere sig til at få tilliden tilbage, men ikke med løfter. Hun skulle have sagt undskyld for længe siden, men det er jo for sent nu. Hun skal droppe at kommunikere ud fra tal og fakta og i stedet bruge sin personlighed til at bygge tilliden op igen. Den menneskelige hjerne er emotionel, derfor reagerer vi på den vi bedst kan lide og som er kompetent og varm.”
Det er måske også det en socialdemokratisk vælger gav udtryk for i en voxpop i Berlingske dagen efter valget blev udskrevet.
”Jeg er i tvivl, fordi jeg har mistet tilliden til mit gamle parti. Jeg kan ikke længere stole på Socialdemokraterne, og jeg føler mig svigtet.”
Ingen betydning
Lars Kabel, mediesociolog og lektor ved DMJX er af en anden opfattelse end Trine Nebel.
Han mener ikke, at det er problematisk for Helle Thorning-Schmidt at kommunikere løfter så tæt sammen med udskrivelse af et valg.
”Det er to forskellige udgangspunkter Helle Thorning-Schmidt kommunikerer ud fra. Hun blev ramt af kritik om løftebrud som formand for et politisk parti. Da hun melder ud om de 39 mia. kr., optræder hun som statsminister, hvor hun har mulighed for at kommunikere en samfundsindsats ud, og det er det hun gør ved at italesætte, at hun vil øge de offentlige udgifter med 0,6 procent”.
Lars Kabel mener tværtimod, at Helle Thorning-Schmidt med det træk, har skabt sig en stærk position rent kommunikationsmæssigt.
” Hun sætter dagsorden med velfærd, som bliver et af hovedtemaerne og formår på den måde at sætte sig i centrum fra starten og det er dygtigt kommunikationsarbejde.”