Kendte koncepter topper listen over aprils bedste viralfilm

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Nogle film gør det så godt, at opfølgerne har medvind fra begyndelsen. Det nyder tre forskellige brands godt af i den seneste måneds virale Top5.

Goviral har skiftet navn til Be On, men Top5-listen, som Bureaubiz bringer hver måned, skifter ikke – eller rettere: Konceptet fastholdes – men der er nye viralfilm på toppen hver eneste gang.

Og så alligevel ikke helt, for Evian, Dove og LG bringer mere af det samme – de følger op på tidligere succeser og gør det så godt, at de tre brands udgør toppen af aprils bedste viralfilm.

De to øvrige film på Top5 er hhv. en kändis i relativt lidt tøj og en mobil, der gør grin af iPhone og af Samsung(s gøren grin af iPhone).

1. Baby & Me/The new evian film by Evian

Der er få emotionelle virkemidler, der når babyer til sokkeholderne. Spørg bare Evian, der i april måned formåede at toppe den virale hitliste med endnu en babysucces i stil med tidligere brandklassikere som ”waterbabies” (1998) og ”Roller Babies” (2008). 
Ingen tvivl om, at videoen er velproduceret og morsom, men de mere end 43 mio. opnåede views tildeles især det høje forventningsniveau, som Evians franchise koncept har skabt hos en dedikeret fanskare – også antydet i videotitlen ”the new evian film” . 

For at tilføre kampagnen yderligere dybde og tilgodese de mange babyfans understøttes den virale video af en tv- og outdoor-kampagne samt en smartphone app, der giver dig mulighed for gennem diverse fotomanipulationsteknikker at opleve dig selv i baby version.

2. Real Beauty Sketches by Dove

Endnu et comeback. Dove, der i 2004 for første gang introducerede verden for kampagnen ”Real Beauty”, er tilbage med en video, der sætter fokus på kvinders selvopfattelse og naturlige skønhed. 
I videoen portrætterer en kunstner en række kvinder ud fra deres beskrivelser af dem selv efterfulgt af en udgave på baggrund af andre kvinders beskrivelser af dem.
Den amerikansk inspirerede produktionsstil efterlader ikke et øje tørt, når kvinderne gang på gang må konstatere, at de er deres egne værste kritikere.
Dove har med ”Real Beauty” konceptet på genial vis formået at tage ejerskab over et dybereliggende emne, der har flere millioner af kvinders interesse. At videoen ikke falder i god jord hos alle, har ført til adskillige parodier, der bestemt kan anbefales at se.

  • Score: 8.9
  • Bureau: Ogilvy

3. Stage fright – So real it’s scary 2 by LG

Hattricket er i hus, idet også Top5 listens tredjeplads går til en ”opfølger” – i dette tilfælde stage fright, der fungerer som 2’er til LG’s succesfulde elevatorprank So real it’s scary .
LG har som Dove og Evian erkendt vigtigheden i at tænke i langsigtede content-løsninger, der engagerer publikum over tid og muliggør, at der eksisterer et forventningsniveau allerede inden, en video offentliggøres. Tendensen afspejles af den efterhånden hyppige brug af ”reklamefilm teasers”, der bygger forventningerne op forud for den egentlige reklamevideo premiere, præcis som vi kender det fra filmbranchen. 
Stage fright, der udstiller mandlige besøgende på et toilet, er både underholdende og intelligent produceret, om end formålet med testen fremstår en anelse sløret i farten.

https://www.youtube.com/watch?v=Z19vR1GldRI

4. Switch to the Nokia Lumia 920 Windows Phone by Windows Phone

Mobilkampe har i længere tid huseret i den virale reklameverden, hvor bl.a. Samsung  har haft held med at drille Apple med ”the next big thing is already here”. Nu blander Windows sig endelig i iPhone/Android opgøret ved at gøre lidt grin med det hele.
I videoen befinder vi os til et bryllup, der ender grueligt galt, da gæsterne begynder at tage billeder med deres respektive Samsung og Apple telefoner, og efterfølgende kommer op at toppes over dem. Altimens står to tjenere med deres windows telefoner roligt og betragter kaosset foran dem. 
Intelligent og underspillet af Windows, der formår at perspektivere rivalernes virale magtkamp. 

  • Score: 8.5
  • Instruktion: Roman Coppola

5. Beyoncé as Mrs. Carter by H&M

Kendisfaktor er ikke at kimse af, bestemt ikke når stjernen hedder Beyoncé. H&M hitter for tiden med en video af stjernen, der slår sig løs på Bahamas til tonerne af sin nye sang ”Standing On The Sun” iført sand, vand og lidt (H&M) tøj naturligvis. 
Videoen ligner en musikvideo produktion, og det er først til sidst, at H&M’s logo kommer til syne, hvilket raffinerer projektet.
Ingen tvivl om, at Beyoncé til dato er H&M’s mest profilerede reklamestunt, og at den går rent ind hos målgruppen samtidig med, at den er blevet taget op af en række af de allerstørste kommercielle mode-, musik- og nyhedsmedier verden over.
Hvorvidt Beyoncé nogensinde er blevet set i tøj fra H&M, er en anden snak – som også har optaget kritikerne.

  • Score: 8.1
  • Directed by: Jonas Åkerlund

Kriterier for scoren

Be Ons bedømmelse baseres på et internt udarbejdet scorecard, hvor videoerne – foruden antallet af views, social shares og generel mediebuzz – bedømmes ud fra seks overordnede kriterier, der har betydning for kampagnens online succes. Vurderingen foregår på en skala fra 1-10, hvor 1 er bundkarakter.

  • Øjeblikkelig tiltrækningskraft : Skaber de første 10-15 sekunder nysgerrighed? “Pay-off” skal ske øjeblikkeligt og kommunikeres tydeligt. Ingen har lyst til at spilde tid.
  • Publikums fastholdelse: Besidder videoen dét ekstra, der skal til for at fastholde og imponere dagens online publikum. En kendis, et velvalgt soundtrack, eksklusive optagelser, sex appeal eller blot en fangende titel.
  • Storytelling: Videoen skal være interessant og bidrage med noget unikt eller noget bedre inden for dens genre. Storytelling relaterer sig endvidere til flowet i handlingen samt det kreative koncept bag.
  • Share ability: Videoen skal udføres i et format og en tone, som brugerne ønsker at dele på deres blog eller med deres sociale netværk. Mennesker er historiefortællere fra naturens side – de vil dele og skabe samtaler, hvis du giver dem en grund.
  • Produktion: Videoens kvalitet, layout samt ægthed har betydning for oplevelsen samt brugernes lyst til at dele. Er videoen behagelig at se, vækker den en følelsesladet respons og er der i det hele taget sammenhæng mellem layout og handling? 
  • Samlet kampagne: Kampagnens dybde har betydning for den overordnede brugerinvolvering og organiske trafik. Har vi flere indholdstyper og mange kanaler i spil?