Adobe Type 1 PostScript fonte forsvinder fra Adobe pakken

Gert Laursen,
grafiker

Klumme: Gert Laursen er underviser i Adobe programmerne. Han kommer her med gode råd til, hvad man gør, når Type 1 skriftttyper snart forsvinder.

Du har sandsynligvis lagt mærke til den blå bjælke, der dukker op i bunden af InDesign med jævne mellemrum. Og måske har du også spekuleret på, om det er relevant i forhold til jeres produktion.

Det er det med stor sandsynlighed. Adobe har annonceret, at Type 1 skrifttyper ikke længere vil blive understøttet fra januar 2023. Her vil Type 1 skrifter ikke længere blive vist i skriftmenuen, og du vil ikke længere kunne bruge tidligere installerede skrifter i dine dokumenter. Type 1 skrifter, der er indlejret i PDF-filer eller EPS-filer, vil dog ikke blive påvirket og vil blive vist som normalt. Vi kan dog ikke åbne filerne i fx Illustrator og redigere skriften her, som vi normalt ville kunne gøre.

Og hvad er så årsagen til ophør af Type 1 skrifter? Disse blev introduceret i 1984 til brug i desktop publishing software og printere. Fra 1996 begyndte Adobe så at udvikle OpenType skrifter, der var mere alsidige end Type 1 skrifter. I dag er Type 1 skrifter forældede bl.a. pga. manglende sprogunderstøttelse, og derfor deaktiverer Adobe brugen af dem fra starten af 2023.

Hvad gør vi nu?

Du skal udskifte dine Type 1 fonte, og her har du disse muligheder:

  • Find en tilsvarende Open Type font. I mange tilfælde vil den dog ikke eksistere, og selv hvis den gør, kan du ikke være sikker på, at den er 100% identisk, hvilket måske er vigtigt i store produktioner, hvor teksten ikke må ombrydes.
  • Du kan konvertere en Type 1 font til en Open Type font via forskellige hjemmesider eller fx med programmet Trans Type 4 fra Fontlab (ca. 100$). Det vil der næppe være de store problemer i, men vær opmærksom på, at for mange fonte er dette ikke lovligt i forhold til licensreglerne. Du skal altså tjekke licenserne, før du forsøger dette (og programmet skal nok gøre dig opmærksom på dette).
  • Skift til en Adobe Font. Her er der dog ingen garanti for, at Adobe ikke fjerner disse fra Adobe Fonts på et tidspunkt. Det er sket tidligere. Det vil dog nok være mit foretrukne valg.

Find en Type 1 skrift

Men bruger du så overhovedet Type 1 skrifter? Hvis den blå bjælke vises, ja så gør du. En anden måde at lokalisere dem på i dit dokument, er via menupunktet Type> Find Replace Font… Her vil de blive vist med en lille advarselstrekant. Og fra samme boks, kan du via Change-knappen udskifte skriften.

Men at åbne alle dokumenter og tjekke dem en for en, vil være ret tidskrævende, så her kommer en smartere metode, hvis du bruger Bridge.

Find søgefeltet i øverste venstre hjørne og fra drop Down-menuen vælger du punktet Advanced Search…

Under punktet Look in vælger du, hvilken mappe Bridge skal søge i. Under punktet Criteria vælger du All Metadata. Og i søgefeltet skriver du type1 (uden mellemrum). Husk at klikke punktet Include All Subfolders til.

Nu vil Bridge finde alle de dokumenter, hvor der er brugt en Type 1 skrift, og du kan skifte dem ud med hvilken metode, du foretrækker.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning