ChatGPT er fantastisk, men… 

Kresten Wiingaard
CEO, Adapt Group

Hvad med datasikkerheden? Hvis du ‘pusher’ data ind i AI, så vær opmærksom på følsomme forretnings- eller personlige data.

Kunstig intelligens (AI) og især ChatGPT har taget verden med storm. Jeg indrømmer min egen fascination af det. Fra at give mig en madopskrift baseret på de ingredienser, jeg har ved hånden til at fortælle mig, hvordan jeg programmerer mine trådløse kontakter,eller hvordan jeg kan oprette en makro i Google Sheets. Det fungerer som en lille assistent og det er jo fantastisk. 

Men som virksomhedsleder må du spørge dig selv: Hvordan bliver de data, jeg indtaster i ChatGPT brugt?

Hvad med datasikkerheden?

Fasinationen og storheden ved AI har overskygget et utroligt vigtigt emne: datasikkerhed. 

Vi skal begynde at spørge os selv hvordan AI-virksomheder håndterer vores data. Hvor bliver de opbevaret? Hvordan er vi beskyttet i brugen af AI? Og vigtigst af alt, hvilken slags data lægger mine medarbejdere ind i den store AI-sky?

Alle de forespørgsler, du og dine medarbejdere lægger ind i AI-maskinen, vil blive brugt til at udvikle AI-modeller uden henvisning til dit arbejde og uden beskyttelsesforanstaltninger. Om det er kontrakter, kode, transskriberede data, analyser, forretningsprocesser eller hemmeligheder, risikerer du at disse oplysninger bliver offentligt tilgængelige.

Hvad sker der med de data du hælder ind i AI? 

Tja, det skræmmende svar er: Ingen ved det. Dine data er nu offentligt tilgængelige i en sammenhæng, som ingen i øjeblikket kan beskytte. Dette er en god udfordring for jurister. Hvordan beskytter man forretningshemmeligheder eller intellektuelle ejendomsrettigheder (IPR) når de bare ligger offentligt tilgængeligt?

Vi aner ikke hvordan, hvor, hvorfor eller hvornår vores dataanmodninger bliver brugt i en anden sammenhæng. Det er AI-maskinen. Vi fodrer den. Den vokser. Men hvad vokser den til? Ingen – som i ingen – ved det.

Hvad gør vi så? 

At bruge AI som en indholdsleverandør eller som en pull-forespørgsel er mindre risikabelt, men hvis du ‘push’er data ind i det – så vær opmærksom på, at følsomme forretnings- eller personlige oplysninger ikke er beskyttet.

Mit råd er for nuværende at lave en politik for dine medarbejdere. Vær tydelig om, at medarbejdere ikke må tilføre forretningskritiske data (eller endnu værre; data, som du bruger vedrørende din IPR) til AI-værktøjer. Ellers må du ikke blive overrasket over at finde dine ‘hemmelige’ data tilgængelige for alle andre, der bruger ChatGPT.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning