Coronaen påvirker vores sociale liv i julen

Claus Andersen,
managing director, Drum CPH

Klumme: På grund af coronapandemien er store dele af verden lukket ned, og danskerne har for længst vænnet sig til omfattende restriktioner i vores sociale liv. Og det er både til hverdag og højtider, at konsekvenserne kan mærkes. Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt omkring 1000 danskere, som YouGov har lavet sammen med Drum CPH. Drum…

Der er ingen tvivl om, at coronaen påvirker julemåneden i Danmark. Julen er for mange danskere en social ting og derfor er det hårdt at undvære julefrokosterne og at skære ned på antallet af deltagere juleaften, men ikke desto mindre, er det hvad der kommer til at ske, viser undersøgelsen.

Således svarer 28%, at de forventer, at alle julefrokoster aflyses og 33% regner slet ikke med at skulle til julefrokost i år. Yderligere svarer 24%, at de regner med at der bliver inviteret færre gæster end normalt. Kun 3% regner med at skulle til en digital/virtuel julefrokost, så hvor møderne på arbejdet i høj grad er blevet aflyst af virtuelle møder, så ser det samme ikke ud til at ske i vores sociale liv.

I arbejdssammenhænge er vi jo blevet vant til at virtuelle møder i høj grad har erstattet fysiske, men i det sociale har de digitale løsninger tydeligvis svært ved at slå til. Her har vi stadig brug for at mødes fysisk og vi vil tydeligvis hellere vente til vi kan mødes fysisk i stedet. Så selvom koncerter og andre sociale events godt kan afholdes digitalt, så er vi nok ved at være der, hvor danskerne bare gerne vil have the real thing igen.

Respondenterne er også blevet spurgt til juleaften og her regner 24% med at de bliver færre mennesker juleaften end de plejer på grund af COVID-19 situationen. Og de færre gæster juleaften betyder også, at danskerne regner med at købe julegaver til lidt færre personer i år. Undersøgelsen blev også gennemført i 2018 og her regnede respondenterne i gennemsnit med at skulle købe til 7,3 personer og i 2020 svarer de i gennemsnit 6,9 personer.

Coronaramt juleforbrug
Regeringen har gjort, hvad den kan for at stimulere det private forbrug under Corona-krisen. Men på trods af, at mange danskere har fået udbetalt indefrosne feriepenge, er der ikke lagt op til større pakker under juletræet i år.

Undersøgelsen blev også gennemført i 2018 og danskernes forbrug i julen ser ud til at blive nogenlunde stabilt omkring de 3.000 kr. I 2018 svarede danskerne således, at de i gennemsnit regnede med at bruge 2.850 kroner på julegaver. I 2020 er det beløb 2.744 kroner.

Bankerne meldte tidligere på året ud, at feriepengene i høj grad blev brugt på forbrug, men den effekt ser ikke ud til at påvirke julehandlen. Således svarer hele 88% da også, at de ikke har tænkt sig at bruge de udbetalte feriepenge på julegaver.

Man kunne godt have forventet at mange danskere ville bruge de penge, de har sparet på sommerferien på julegaver i stedet. Men det ser ikke sådan ud. Mange oplever stadig høj usikkerhed om økonomien og jobsikkerhed og det spiller nok ind i julegavebudgettet også.

Om Undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført for Drum af Annalect og analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1.500 CAWI-interview med danskere i alderen 18 år+, fordelt med 500+ interview pr. uge i uge 46 – 48 2020.

 

Klummer på Bureaubiz er et udtryk for skribentens egen holdning.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning