Den normal, du venter på, kommer ikke

Gunilla Guldborg,
strategisk planner i Marvelous

Jesper Grubb,
kreativ direktør i Marvelous

Klumme: Strategisk planner og kreativ direktør, begge fra Marvelous, skriver om, hvilke spørgsmål, du bør stille dig selv i den nye postcorona-virkelighed.

Forbrugernes rutiner ligger i ruiner. Derfor bør der nytænkes for at blive en del af deres fremtidige hverdag. Vi har taget behavioural economics-brillerne på for at forstå, hvilken forbrugeradfærd der opstår, når vaner afbrydes.

”Når vi vender tilbage til normalen, så skal vi…”. Sådan starter en myriade af artikler, samtaler og møder for tiden, og præmissen er simpelthen misforstået. Den normal, som folk tror, at vi vender tilbage til, findes ikke mere. Kriser af den her kaliber forandrer alt fra hospitalsstrukturer til forbrugsmønstre. Derfor kan du ikke regne med, at din gamle ’best practice’ virker mere, og på trods af Danmarks forsigtige genåbning, er der ikke nogen business-as-usual. Men klarer du derimod at forandre dit brand, kan du blive en del af de nye vaner, som forbrugerne lige nu er i gang med at skabe – og måske stå endnu stærkere end før.

Nød lærer nøgen pendler at cykle
I 2014 blev London Underground* lammet af en strejke, og fra den ene dag til den anden skulle 4 millioner mennesker finde en ny måde at transportere sig på. Nogle valgte derfor at cykle, andre gik eller tog bussen. Det interessante var, at på trods af undergrundens genåbning, valgte en stor del af passagererne at holde fast i deres nye transportform. Krisen knuste alle vaner, og det som før var det bedste valg, var det ikke længere. På samme måde har Corona-krisen nulstillet mange af vores vaner, og givet os mulighed for at finde frem til noget, som er et endnu bedre ’fit’ for os.

Hvad vil vi nu, lille du?
Så det spørgsmål, du som brand bør stille dig selv lige nu, er ikke, ’hvordan kommer vi tilbage’, men ’hvordan kan vi komme styrket videre?’. Det handler om at udfordre sig selv. Tag et hårdt kig på sådan-har-vi-altid-gjort-det, og gå på jagt efter et hvad-kan-vi-gøre-nu.

Du bør starte med et friskt blik på din målgruppe. Hvordan er den virkelighed, de står i? Hvilke udfordringer og længsler har de? Kort sagt; hvad kan I hjælpe med? Og ikke mindst stille det simple, men hårde, spørgsmål til jeres egen forretning fremadrettet: ”Hvorfor gør vi egentlig sådan, og kan vi gøre det endnu bedre for vores kunder?”. Før vi kigger fremad, er det essentielt, at vi kigger både indad og udad.

Deeds, not words
Ovenstående var rødstrømpernes motto i deres lange kamp for rettigheder, og vi synes, at det rammer perfekt ned i, hvordan fårene skilles fra bukkene i denne krisetid. Nogle brands ser krisen som endnu en always-on begivenhed og skriver ’Hold afstand’ i bunden af en ellers almindelig reklame, imens andre innoverer deres services og produkter og bruger krisen til at forny sig. Det er de sidste, som vil vinde i det lange løb. Vi er i en tid, som kræver handling og ikke kun ord. Alverdens brands står med en unik mulighed for at blive en del af en ny forbrugsvirkelighed.

Ja, forbrugernes rutiner ligger i ruiner, men med velovervejet handling, kan dit brand blive en del af den nye hverdag, og samtidigt give hele jeres tankegang en efterspænding. Det er en mulighed, som ingen bør lade gå fra sig.

Klummer på Bureaubiz er et udtryk for skribentens egen holdning.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning