Emilie Lilja: ”Kreativitet og troværdighed er de bærende elementer i dit brand”

Emilie Lilja,
influencer, podcastvært og ambassadør for organisationen Girltalk.

KLUMME: Influencer og podcastvært Emilie Lilja ønsker mere åbenhed omkring influencere. Hun giver et indblik i branchen og opfordrer til omtanke, når man indgår et influencersamarbejde – for det er i sidste ende bedst for begge brands.

Undersøgelser viser, at anbefalinger fra personer, vi har tillid til, er den stærkeste drivkraft i forbrugerens købsproces. Det kunne være årsagen til, at influencermarketing de seneste år er blevet en uundgåelig trend i marketingbranchen og fortsat vækster eksplosivt.

Men hvad er en influencer egentlig? Er det værd at begive sig ud i som levevej? Hvad er det egentlig for en branche, og hvad ligger der i arbejdet med influencers? Hvorfor er influencer blevet et negativt ladet ord, og er influencerbranchen virkelig den uoverskuelige jungle, som den efterhånden opfattes som i den brede befolknings øjne?

Begrundet mistillid til influencerbranchen
Det gør det jo ikke ligefrem lettere, at nogle influencers bliver taget på sengen i et svagt og uopmærksomt øjeblik. De bliver ført bag lyset af nyopstartede firmaer og udstilles i medierne som uvidende individer, der bliver misledt af skønhedsprodukter eller giver skud ud til Joseph Goebbels.

 

Lenny Pihl fra Paradise Hotel kom i lidt af en shitstorm, da han reklamerede for kviklån med ekstreme renter – og sidenhen blev snydt af Huxi Bach til at prise Joseph Goebbels.

Problematikken ligger til dels i, at influencerbranchen stadig er så relativt ny, at mange mangler viden omkring dens kundskab og omfang, fordi det ikke er et håndgribeligt, folkeligt erhverv, som alle kan relatere til. Og i det setup er uvished en farlig og vigtig faktor at påpege.

I denne artikel forsøger jeg derfor at afgrænse, hvad nogle mener er et slaraffenland, hvad fremtiden muligvis bringer for branchen, og hvad man som virksomhed har mulighed for at opnå, hvis man investerer i et influencersamarbejde.

Så hvad skal man bruge en influencer til?
En influencer er en person, der kan influere forbrugerne og formidle virksomheders budskaber via sociale medier.
En influencers følgerskare har tit og ofte en følelsesmæssig relation til influenceren, og fordi menneskers handlinger er baseret på følelser, er en influencer derfor en aktuel og interessant måde at markedsføre budskaber, produkter og brands på.

“Jeg vil fastholde den tillid og troværdighed, mine følgere har til mig, så det betalte indhold, jeg poster, fungerer organisk sammen med al det andet content i mit feed.”

Kort sagt kan influenceren bidrage med deres personlige take til at skabe en autentisk og troværdig omtale i forbindelse med den specifikke virksomhed og dens målsætning.

Men for mig personligt ligger der en dybere motivation bag begrebet og strategien i mit brand som influencer. Jeg vil arbejde som influencer uden at føle, at jeg går på kompromis med mig selv, og hvad jeg personligt står for – at brand og person er én og samme ting.

Jeg vil fastholde den tillid og troværdighed, mine følgere har til mig, så det betalte indhold, jeg poster, fungerer organisk sammen med al det andet content i mit feed.

Derfor er mine samarbejdspartnere færre end de fleste andre influencers’. Men det er en langsigtet strategi, at kreativiteten hele tiden skal være i spil for at opretholde den troværdighed, som i min optik er essentiel for en veletableret influencer. Man skal kunne udforme spændende projekter, udvikle sig selv og sit brand samt konstant fastholde følgernes tillid og opmærksomhed.

 

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Jeg ELSKER at fiske. Måske fordi min far tog mig med ud på havet og lærte mig hvordan fra jeg var lille, måske fordi jeg elsker adrenalinen i kroppen så snart der er bid, måske fordi man får en helt zen agtigt følelse i kroppen af, at tilbringe en hel dag på havet. I hvert fald, var jeg fast besluttet på at min citycamp part 2 event med @66north skulle være en tur med fiskekutteren “Baltic Star” – for det første for at tage nogle kære venner med tilbage til brandets rødder, der i 1926 startede med at lave tøj til de islandske fiskermænd, men for det andet også for at vise en af de aktiviteter, jeg elsker allermest. Kvalitetstid, hygge, bajere, pølser med ristet løg og en fiskestang i hånden går man sjældent galt i byen med i min optik. Tusind tak til alle jer, der dedikerede jeres fredag til mig og @66north. ❤️

Et opslag delt af LILJA (@emilielilja) den

Jeg tror personligt ikke på korte samarbejder, og jeg tror heller ikke på hashtags eller flere rabatkoder om året – ikke fordi det ikke kan fungere fremragende for andre, men det er bare ikke for mig.

Heldigvis er der plads til os alle på grund af de mange forgreninger, der efterhånden er skabt i influencerbranchen. Og det er jo nok for det bedste med den hastighed, branchen udvikler sig i.

En influencer er herre over sit eget brand – og så alligevel ikke
De skjulte våben og de essentielle faktorer, der spiller ind for at skabe en influencers brand og eksekvere succesfulde kampagner, ses aldrig i overfladen af kampagnen eller dagligt på sociale medier. Det produkt, kunden får at se, er også influeret af mediebureauet, manageren og mange flere, der har indflydelse på, hvad influenceren leverer.

Der er indledende møder med alle parter – pitch, brainstorm, sparring, budgetforhandling, kontraktforhandling – inden man når til den faktiske eksekvering af kampagnen og efterløbende afrapportering af influencerens platforme i forbindelse med hele samarbejdet.

Hvor man før i tiden som influencer fik serveret et script til sine kampagner af et mediebureau, er det nu blevet mere integreret i processen, at influenceren har en stemme i forhold til, hvordan kampagnen skal formidles helt fra start. Den udvikling får troværdigheden til at stige markant.

Social Zoo, der beskæftiger sig med influencermarketing og repræsenterer en lille, udvalgt skare af influencers, mig selv inklusive, agerer managere og sparringspartnere. De forhandler kampagnerne og kontrakterne og tilbyder service til eksekvering af det aktuelle projekt.

“Du tapper ind i et navn, en holdning, en æstetik eller noget helt fjerde – og når du gør det, får du adgang til et relevant publikum for din specifikke markedsføring…”

Social Zoo sparrer også med hver deres repræsentative influencer om en langvarig brandstrategi på månedlig basis. Det vægtes højt på listen – dels for at være in sync med den langsigtede strategi og dels for at sørge for, at vi influencers formår at vedligeholde en vis standard, som forbrugerne og virksomhederne kræver af os.

Hvad får du ud af at investere i et samarbejde med en influencer?
Det kommer både an på brandets strategi og influencerens potentiale inden for den specifikke målsætning. Ønskes der brand-awareness eller at sælge et specifikt produkt eller budskab – og matcher det med den valgte influencers DNA og segment, som kunden gerne vil ramme?

Influencers kan ikke skæres over én kam, så research og screening af den rette influencer til jobbet i forhold til brandets målsætning spiller en afgørende faktor.

Fordi du som brand tapper ind i et personligt univers, sikrer du dig også, at den valgte influencer har et ret konkret indblik og kendskab til følgerne, og hvad der performer godt eller ej.

“…det har aldrig været mere krævende at være professionel influencer, end det er lige nu – og dét er spændende!”

Du tapper ind i et navn, en holdning, en æstetik eller noget helt fjerde – og når du gør det, får du adgang til et relevant publikum for din specifikke markedsføring, som garanterer dig en mere nøjagtig målgruppe, end hvis du brugte samme budget på bannerplads ved bussen, i en tv-reklame eller som annoncør i et magasin.

Hud, hår, følelser og appelsinhud
Vi kan ikke forudse, hvad Instagrams næste træk er. Hvad gør det for udviklingen, når alle profilernes likes bliver fjernet? Eksisterer platformen overhovedet i morgen? Vil forbrugerne have noget helt andet i 2020, eller sidder vi alle blot og afventer en modreaktion på blogs, influencers og youtubere?

Forbrugerne er blevet langt mere kritiske og troværdigheden er tvivlsom, så snart teksten reklame popper op. Ergo, det har aldrig været mere krævende at være professionel influencer, end det er lige nu – og dét er spændende!

At Instagram fjerner likes for at skabe fokus på indholdsrigt content og storytelling, bør man i min optik hylde af flere grunde. Blandt andet tvinger det influencerne til at skabe autentisk, kreativt content, mens det tvinger kunderne til ikke at være så talfikserede. Og dét kan bidrage til, at de unge ikke måler deres værdi i andre folks likes, hvilket er en af de afgørende årsager til, at der er så stor stigning i dårligt selvværd hos den yngre generation.

Alle disse udfordringer er nogle af årsagerne til, at jeg synes, det er så fascinerende at bevæge sig rundt i denne branche. Der eksisterer nemlig intet facit i definitionen på en succesfuld kampagne, og det gør, at der er plads til disse forgreninger af branchen, som indeholder det brede udvalg af influencers og virksomheder, der alle kan give et take på, hvad de mener er godt content og value for money i en kampagne.

Det giver samtidig også de to parter muligheden for at eksperimentere og forme branchen, med hjælp fra forbrugerens adfærd, og det danner kernen i influencerbranchen: Det er altså ægte mennesker med hud, hår, følelser og appelsinhud, vi har at gøre med.

Kreativiteten bliver din redningsvest
I min optik er der ingen tvivl om, at influencermarketing er kommet for at blive, men formen på, hvordan man får succes både som influencer og virksomhed, ændrer sig konstant.

Jeg tror personligt, at de, der prioriterer og leverer kreativiteten og troværdigheden i deres brand og samarbejder, har mulighed for at ændre danskernes opfattelse af influencers som ”indholdsløse reklamesøjler”. Så vil de også øge chancen for at ekspandere til større og tungere fisk i havet af brands, der endnu ikke har udforsket branchen. Den udvikling ser jeg frem til.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning