Kommerciel podcast – et medie med potentiale

Tobias Høgsberg,
managing director & partner, Eiffel

Simone Mai Hansen,
junior strategist, Eiffel

Klumme: Podcast er et medie i rivende udvikling i Danmark, men det er stadig uberørt land, når det kommer til kommercielle podcasts. Men potentialet er til stede. Læs om tre fordele ved podcast.

Man kan ikke tale om udviklingen i danske medier uden at berøre podcastens indtog i medielandskabet. Selv om iTunes på nuværende tidspunkt kun tilbyder lidt over 2.100 danske podcast, er lyttetrenden i voldsom fremgang herhjemme.

Med en stigning i udgivne podcast på 43 procent i løbet af det seneste år er udviklingen i topform.

På trods af danskernes voksende interesse for podcast er mediet dog stadig småt og uudnyttet herhjemme – særligt i marketingøjemed.

I USA, hvor podcastformatet er eksploderet, har 112 millioner amerikanere lyttet med, og 42 millioner af disse hører trofast deres yndlingspodcast hver uge.

Denne medietrend er ikke gået amerikanske markedsførere forbi, og en bølge af kommercielle podcast vidner om, at podcasten for mange forretnings- og kommunikationsfolk er et anerkendt markedsføringsværktøj.

Blandt de succesfulde kommercielle podcast er blandt andet General Electrics The Message og Shopifys Thank God It’s Monday. Disse brandede podcast opererer i det værditunge spændingsfelt mellem underholdning og branding.

Herhjemme er den kommercielle podcast kun svagt spirende. Få virksomheder har indtil videre kastet sig ud i at eksperimentere med det brandede podcastformat, og ingen har fået en æresplads på hylden i onlinebiblioteket ved siden af Mads & Monopolet og Den Korte Radioavis.

Det betyder dog ikke, at danske markedsførere ikke har øjnene på trenden. Flere store danske virksomheder eksperimenterer med at sponsorere underholdningspodcast i bytte for omtale eller produktpromovering.

Her har især de tidligere Monte Carlo-drenges Irma-sponsorerede podcast Her går det godt, fyldt i medielandskabet. Også podcasten Anders & Anders, som sponsoreres af Blockbuster, har været succesfuld.

Dog snarere på grund af podcastenes redaktionelle indhold end interesse for de bagvedliggende sponsorer.

Der går altså kun én vej for den kommercielle podcast. Frem. Og det er nu, at der for alvor er værdi i at være blandt de firstmover-virksomheder, som sætter sig på mediet.

Hvis ingen virksomhed før har lavet en podcast om præcis dét, du er ekspert i – hvorfor så ikke indtage scenen? Har du dog stadig forbehold, og tvivler du på om den brandede podcast er noget for din virksomhed, er her tre fordele ved podcasten som kommercielt medie.

Nye brugssituationer
I en tid hvor det meste indhold er kort og direkte, er podcastens ofte længere formater et forfriskende alternativ. Det giver mulighed for at gå i dybden med relevante emner.

Formatet rammer ligeledes andre brugssituationer end de visuelt orienterede medier som Instagram, Youtube og lignende.

Med en podcast kan din målgruppe indtage dit indhold i bilen, i fitnesscenteret, eller mens de vasker op.

Lave opstartsomkostninger
Selvfølgelig er budgettet et spørgsmål om ambition, og komplekse koncepter kan sagtens blive ressourcekrævende. Men fordelen ved podcastformatet er, at langt mindre også kan gøre det. Det er let at komme i gang.

Relationsstyrkende
Podcastformatet kan noget særligt, når det kommer til at skabe en relation til en målgruppe. Da det stadig er et nichemedie, skal man ikke opsøge det for at nå bredt ud.

Til gengæld giver det mulighed for at skabe stærke bånd til udvalgte målgrupper. Gennem din podcast kan dine lyttere lære dig og din virksomhed at kende på et (næsten) personligt plan.

Ligeledes har du mulighed for over tid at indtage en position som ekspert på et specifikt emneområde.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning